Skip to content

Docentleergang Burgerschap MBO

Voor wie zelf kritisch en inclusief mbo-burgerschapsonderwijs wil verzorgen dat beantwoordt aan de nieuwe wet- en regelgeving en recht doet aan de student.
  • Met subsidie van €3000.- via het Expertisepunt Burgerschap
  • Onderwezen door onderzoekers van de Werkplaats Burgerschap
  • All-in-one: controversiële onderwerpen, toetsing, kritisch denken, verbinding met beroep en meer
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Deze leergang is speciaal ontwikkeld voor mbo leraren die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren. Tijdens een leergang van 10 dagdelen krijg je hiervoor de kennis en vaardigheden aangereikt. Je ontwikkelt je eigen visie op burgerschap en leert samen met studenten onderwijs te ontwikkelen dat studenten toerust om hun eigen burgerschap te vormen.

 

  • Met het oog op kritisch en zakelijk burgerschapsonderwijs. Niet moraliserend, niet persoonsvormend, niet gedragsvormend, maar toerustend met kennis en vaardigheden.
  • Met aandacht voor aansluiten op zowel niveau als beroep en werkveld.
  • Aandacht voor kritisch denken, actualiteit en controversiële onderwerpen.
  • Inclusief zelf ontwerpen van leeractiviteiten en toetsen.

Het volledige programma kun je vinden onder het kopje programma.

Deze leergang is voor alle (aankomend) burgerschapsdocenten op het MBO die hun burgerschapsonderwijs willen verbeteren, passend bij te verwachten nieuwe, aangescherpte wet- en regelgeving aangaande burgerschap. Voor docenten die samen met studenten, kritisch, zakelijk en inclusief burgerschapsonderwijs willen realiseren. Docenten die burgerschapsonderwijs willen maken dat daarnaast past bij het toekomstig beroep van de studenten.

Bijeenkomst 1 - Visie op burgerschap
Je leert een eigen visie op burgerschap te vormen en jouw visie te verantwoorden. We waarom bespreken burgerschap, inclusiviteit en diversiteit nauw verbonden zijn en welke betekenis dat heeft voor de opleiding en de kaders van burgerschapsonderwijs. Daarnaast maak je kennis met wat burgerschap is volgens veranderend beleid en veranderende wet- en regelgeving. Je krijgt inzicht in de ruimte die opleidingen en docenten hebben om er zelf invulling aan te geven.

 

Bijeenkomst 2 - Democratische rechtstaat
Je maakt kennis met functies van wetten, grondwet en grondrechten. Aan de hand van enkele actuele concrete vraagstukken verkennen we wat deze kennis betekent voor het burgerschapsonderwijs. Tijdens de bijeenkomst kijken we daarnaast naar de invloed van technologie, specifiek AI, op de democratische rechtstaat. Ook is er aandacht voor het ontwerpen van activerende en motiverende lessen, leerdoelen definiëren, leerinhoud kiezen, assessment bepalen, zodanig dat het past bij het EKB.

 

Bijeenkomst 3 - Beroep en burgerschap
Burgerschap in beroepsonderwijs houdt in dat studenten ook vertrouwd raken met vraagstukken die spelen in het beroep en het werkveld waarvoor zij opgeleid worden. Je leert hierom beroep- en werkveld-relevante vragen en conflicten te identificeren. In hedendaagse beroepen is daarnaast de opkomst van AI en andere technologie niet te ontkennen. We verkennen de invloed van technologie op het beroep. Ook leer je hoe je studenten toegerust kunnen worden voor medezeggenschap in de beroepscontext.

 

Bijeenkomst 4 - Betekenisvolle participatie en inclusiviteit
Deze bijeenkomst kijk je naar onderwijsvormen waarin studenten medezeggenschap kunnen oefenen. Hierbij is specifiek aandacht voor inclusieve participatie. Dit gebeurt aan de hand van voorbeeldprojecten.

 

Bijeenkomst 5 - Controversiële onderwerpen
In een pluriforme democratie en multiculturele samenleving lopen de opvattingen uiteen over diverse onderwerpen. Soms staan opvattingen haaks op elkaar. Dit kan tot conflict en spanning in de klas leiden. Aan de hand van casussen, onder meer casussen die de deelnemers zelf inbrengen, leer je verschillende strategieën om met zulke fricties om te gaan. Je gaat zelf aan de slag met het voorbereiden van een discussie waar je frictie verwacht in de klas. Je gebruikt hierbij de aangereikte methodiek om deze discussie vorm te geven.

 

Bijeenkomst 6 - Toetsen, monitoren en meten
Het beoordelen van voortgang binnen het burgerschapsonderwijs is lastig. Wie bepaalt wat mbo studenten moeten kennen en kunnen en op basis waarvan? En hoe maak je hun vooruitgang inzichtelijk? Tegen de achtergrond van beide vragen verkennen we verschillende mogelijke en passende, geoorloofde manieren van burgerschap toetsen, monitoren en meten.

 

Bijeenkomst 7 - Kunst en burgerschap
Kunst en burgerschap kunnen sterk met elkaar zijn verbonden. Deze bijeenkomst leer je hoe je studenten kunt laten oefenen met hun burgerschap door middel van kunst. 

 

Bijeenkomst 8 - Ongelijkheid, superdiversiteit en grootstedelijke omgeving
De meest urgente maatschappelijke problemen doen zich voor in de grootstedelijke omgevingen. Burgerschap in zo’n context is extra ingewikkeld en extra actueel. Je maakt nader kennis met de onderscheidende kenmerken van de grootstedelijke omgeving.

 

Bijeenkomst 9 - Burgerschap thuis
Burgerschap in de betekenis van gelijkheid en zeggenschap is in de twintigste eeuw steeds verder “ingeburgerd”. Het is niet alleen een ideaal en norm geworden voor de politiek, maar ook voor organisaties en bedrijven en zelfs voor de verhoudingen thuis. Tijdens deze bijeenkomst krijg je inzicht in de aangeduide ontwikkeling en word je uitgenodigd en geholpen om de voors en tegens ervan te onderzoeken en af te wegen.

 

Bijeenkomst 10 – Visie en presentatie
Je komt terug op de visie en kaders van het begin van de leergang. Met je nieuwe kennis en kunde gaan we na of deze nog steeds actueel zijn of aangepast moeten worden. Daarna presenteer je aan collega’s wat je hebt ontwikkeld in de leergang. 

Is er voor deze leergang subsidie mogelijk?
Ja! Via het expertisepunt burgerschap kan er een subsidie van €3000.- worden aangevraagd. Voor meer informatie kun je mailen naar Ward van der Meiden.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?

Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Is er aandacht voor het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs?
Ja, zowel in de praktische als in een aantal andere bijeenkomsten is er aandacht voor het ontwerpen van onderwijs.

Wordt er gebruik gemaakt van een burgerschapsmethode?
Nee, je leert eigen onderwijs ontwikkelen. Burgerschapsmethodes vinden wij ondermaats, voor onderbouwing zie Op naar (echt) economisch burgerschap (van der Meiden, Van Riet, 2021).

Nader te bepalen

Bijeenkomsten
De leergang bestaat uit 10 fysieke bijeenkomsten waarin nieuwe kennis wordt aangereikt en 9 tussentijdse onlinebijeenkomsten waarin je oefent en ervaringen uitwisselt. 

 

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

De investering bedraagt €3500 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Voor deze leergang is subsidie van €3000.- beschikbaar via het Expertisepunt Burgerschap. Voor meer informatie stuur een mail naar Ward van der Meiden.

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam