Skip to content

Kennis- en kwaliteits­ontwikkeling

Het programma voor het borgen van kennis en kwaliteit in je school.
 • Leer kennis en kwaliteit optimaal borgen
 • Evidence-informed programma
 • 70 herregistratiepunten in 5 dagen
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Krijg zicht en controle op het kwaliteitsniveau van alle primaire onderwijsprocessen en secundaire (ondersteunende) processen in je school. Op een systematische, structurele en samenhangende wijze leer je kwaliteitsmanagement duurzaam te ontwikkelen, om dit vervolgens toe te kunnen passen in de praktijk. Deze leergang is ontworpen voor schoolleiders die kwaliteitsverbetering in hun school willen verankeren en de lerende houding en vakmanschap van alle medewerkers willen bevorderen.

We onderzoeken over welke kwaliteiten een goede leraar moet beschikken en waar kwalitatief goed onderwijs aan moet voldoen. Hoe herkennen we een goede leraar? Welke vaardigheden en kennis moet een goede leraar eigenlijk hebben om zo effectief mogelijk les te geven? Wat is goed onderwijs en aan welke voorwaarden moet voldaan worden om het primaire proces optimaal te laten verlopen? Deze vragen zijn niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst relevant.

Een selectie van de onderwerpen die aan bod komen:

 • Het ontwikkelen van een gedegen en gedeelde visie op goed onderwijs.
 • De noodzaak en mogelijkheden voor kenniscurriculumontwikkeling.
 • Inzichten uit de cognitieve psychologie als basis voor kwalitatief goed onderwijs.
 • Veel voorkomende onderwijsmythes en hun negatieve invloed op de kwaliteit van het onderwijs.
 • De kansen en valkuilen van technologische vernieuwing.
 • Het vakmanschap van de docent en effectieve didactiek als basis voor echt goed onderwijs met hoge opbrengsten.

Kwaliteitszorg in het onderwijs is gericht op het maximaliseren van de kansen voor leerlingen in de samenleving en de arbeidsmarkt. Dit vraagt om een heldere gedeelde visie op goed onderwijs, de doelen van het onderwijs en manier waarop deze kunnen worden behaald. Een toekomstgericht onderwijsorganisatie kan kritisch reflecteren op de eigen professionaliteit en kwaliteit, maar staat ook in relatie tot de (trends in de) samenleving.

Leerlingen groeien daarentegen op in een wereld waarin digitale technologie niet meer is weg te denken en globalisering veel invloed heeft op hoe men samenleeft, werkt en communiceert. Al deze snelle veranderingen en ontwikkelen triggeren bij velen de vraag of het onderwijs leerlingen nog wel goed voorbereidt op de toekomst en of we leerlingen niet anders moeten onderwijzen. Moeten onderwijsdoelen worden bijgesteld? En hoe bouwen wij een kennisrijk, gegarandeerd curriculum dat ervoor zorgt dat zoveel mogelijk leerlingen leren?

Een programma voor schoolleiders die hun school willen ontwikkelen tot een lerende organisatie waarin er structureel geleerd en gewerkt wordt aan professionaliteit en de continue verbetering van de onderwijskwaliteit richting toekomstgericht onderwijs.

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten verdeeld over 5 maanden. Het levert je 70 van de 100 punten op die nodig zijn voor een herregistratie.
De professionaliseringsthema’s van Schoolleidersregister waarbij het aanbod aansluit: Kwaliteitsmanagement en Professionele leergemeenschappen.

 

Bijeenkomst 1
Thema’s:

 • De achtergrond en ontwikkeling van kwaliteitsmanagement
 • Theorie en opvattingen over onderwijskwaliteit
 • Visie op leren en doceren
 • Professioneel kapitaal

Bijeenkomst 2
Thema’s:

 • Kwaliteit van het onderwijs in Nederland
 • Wet- en regelgeving over onderwijskwaliteit
 • Duurzame onderwijsinnovatie
 • Vertaling van innovatie naar jouw eigen school en kwaliteitsaanpak

 

Bijeenkomst 3
Thema’s:

 • Aanpak van een High Performance Organization
 • Kenmerken van een lerende organisatie en professionele leergemeenschap
 • Hoe wordt mijn eigen organisatie een High Performance Organization?
 • De minimale eisen van een High Performance Organization
 • Een kwaliteitsaanpak voor een High Performing School

 

Bijeenkomst 4
Thema’s:

 • Het nut en de noodzaak van een kwaliteitszorgsysteem
 • Kwaliteit door het ontwikkelen van vakmanschap
 • Schoolbezoek

 

Bijeenkomst 5
Afsluitende presentatie over de geschreven paper. Wij verzoeken je vriendelijk je bestuurder uit te nodigen voor deze bijeenkomst.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalenLocatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De genoemde prijzen zijn exclusief € 270 registratiekosten in het Schoolleidersregister PO en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam