Skip to content

Onderwijskundig Leiderschap

 • Leer de kerntaak van elke schoolleider optimaal vervullen
 • Ontdek hoe beter leiderschap leidt tot beter onderwijs
 • En hoe je dit in jouw praktijk toepast
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Met alle ontwikkelingen binnen het onderwijs is en blijft de rol van schoolleider van essentieel belang. Het meenemen van onderwijsprofessionals om hen goed onderwijs te laten geven speelt hierbij een belangrijke rol en vraagt om leiderschap, onderwijskundig leiderschap. En dat is goed aangezien dit volgens veel schoolleiders ook een kernonderdeel is van hun vak.

Onderwijskundig leiderschap is leiderschap dat zich richt op het leren in de school en de opbrengsten van leren. Het gaat om het leren van leerlingen en om effectief leerkrachtgedrag. Want leraren dragen bij aan de leerresultaten van leerlingen. Onderwijskundig leiderschap is dus leidinggeven aan onderwijsprofessionals zodat zij goed kunnen lesgeven zodat de leerlingen goede resultaten behalen. Hoe geef je hier nu praktisch vorm aan? En wat zijn de goede dingen? Hoe doen we de dingen? Wat zegt de data? Dat leer je in deze module.

Bijeenkomst 1 - Leertheorie en cognitieve psychologie
Het zorgen dat leerlingen leren is de basistaak van een school. Het is daarom belangrijk dat wij als onderzoekskundige leiders verstaan hoe dit gebeurt. Daarom kijken we in deze bijeenkomst naar het onderzoek over hoe we leren. Wat o.a. aan bod komt is:

 • De lerende verstaat de verschillende leertheorieën en hoe deze tot verschillende opvattingen over pedagogie en didactiek leiden.
 • De lerende weet wat de cognitieve psychologie ons aan het leren is over leren, en wat de consequenties daarvan zijn voor onderwijskundig leiderschap.
 • De lerende verstaat hoe visie op leren aan de basis ligt van ons handelen als school.

 

Bijeenkomst 2 - Schoolcultuur, school ambities en data analyse
In deze bijeenkomst bekijken wij hoe wij een cultuur creëren waarin hoge verwachtingen centraal staan, en wat onze rol daarbij is als onderwijskundige leiders. We kijken ook naar hoe we data kunnen gebruiken om. onze beslissingen vorm te geven, en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende thema’s voorbij:

 • Hoge verwachtingen en een cultuur van hoge verwachtingen.
 • De lerende kan de cultuur van haar school analyseren en weet hoe men stappen kan ondernemen om deze te veranderen.
 • De lerende verstaat hoe wij effectief data kunnen gebruiken om goede beslissingen te nemen en ons onderwijs vorm te geven.


Bijeenkomst 3 - Leidinggeven aan Curriculumontwikkeling en Backward Design
Het curriculum ligt in het hart van wat we in het onderwijs doen. Wat we leren is minstens even belangrijk als hoe we dat doen. In deze bijeenkomst leren we meer over curriculumontwerp en hoe we Backward Design kunnen gebruiken. O.a. komt aan bod:

 • Het belang van kennis voor het leren en in combinatie met het curriculumontwerp. Het verschil tussen curriculum en methode, het beoordelen van de kwaliteit van een curriculum en hoe maak ik betekenisvolle curriculumkeuzes.
 • Backward Design


Bijeenkomst 4 - Leidinggeven aan Expliciete directe instructie en formatief handelen
Expliciete Directe Instructie en formatief handelen vormen de basis van effectief onderwijs in de klas. In deze bijeenkomst gaan we in op hoe we deze praktijken als leiders ondersteunen, aan bod komt:

 • De lerende kent de basisprincipes van effectieve instructie en verstaat de sterktes en zwaktes van onderzoek hiernaar.
 • De lerende begrijpt hoe zij als onderwijskundig leider verandering in de klas teweeg kan brengen.
 • De lerende verstaat hoe formatief handelen in heel de school ingebed kan worden en wat haar rol daarbij is.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor de mastermodule Onderwijskundig Leiderschap betaal je per deelnemer €3.000 (vrijgesteld van btw). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam