Skip to content

Post-HBO Intern Begeleider

De rol van van de IB’er is aan het veranderen. Blijf niet aan de zijlijn staan
 • Erkend Post HBO diploma
 • Verbind theorie met eigen praktijk
 • Ontdek de rol van kwaliteitscoördinator
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

De rol van de Intern Begeleider (IB’er) is aan het veranderen. Waar de focus lange tijd lag op de zorg en begeleiding van (zorg)leerlingen, verschuift deze naar de kwaliteit van het primaire proces in het onderwijs. Meer dan ooit is er behoefte aan sterke professionals die de kwaliteit in scholen kunnen bewaken en borgen en tegelijkertijd focus hebben op én kennis hebben over het leren van alle leerlingen en leraren: de kwaliteitscoördinator.

 

De IB’er in de rol van kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor de continue ontwikkeling van het kwaliteitssysteem in de school. Hij of zij inventariseert onderwijsverbeteringen in leerteams en ontwikkelgroepen, analyseert en rapporteert over ontwikkelingen m.b.t. zorg en leerresultaten en ontwikkelt daarmee, samen met het (breed-)MT het kwaliteitssysteem.

 

Als je IB’er bent, heb je jezelf waarschijnlijk wel eens afgevraagd: wat behoort wel en niet tot mijn takenpakket? Hoe organiseer ik het leren in mijn school, bij mijn team en zij weer bij de leerlingen? Wat zeggen de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen om het leren bij leerlingen te versterken? Hoe maak ik tijd om de kwaliteit van onderwijs te versterken?

 

Tegelijk komt er door passend onderwijs vanuit samenwerkingsverbanden ontzettend veel op IB’ers af. Dat maakt dat velen worstelen: waar ligt mijn focus? De kern van het antwoord ligt in de kerntaak van het onderwijs: kwalitatief goed onderwijs verzorgen voor alle leerlingen.

 

De Intern Begeleider als kwaliteitscoördinator
De Intern Begeleider als kwaliteitscoördinator is gericht op drie duidelijke rollen binnen de school met als hoger doel de resultaten van alle leerlingen te verbeteren. Effectieve veranderingen vinden plaats vanuit een heldere en gedeelde visie. De invulling van die visie bepaalt uiteindelijk of een verandering succesvol resultaat oplevert. Vanuit visie vult de kwaliteitscoödinator zijn of haar rol in.

 

In deze Post-HBO opleiding breidt je je kennis en vaardigheden in je rol als kwaliteitscoördinator uit door middel van een breed aanbod aan thema's. Gedurende het programma krijg je handvatten om in je rol als kwaliteitscoördinator invulling te geven op de niveaus van leerling, leraar en de school.

 

De kerndocenten van deze opleiding nemen je mee door de landelijke ontwikkelingen van de nieuwe rol naar kwaliteitscoördinator en geven inzicht hoe je je nieuwe rol praktisch kunt vervullen binnen je huidige context. Je krijgt daarnaast praktische handvatten aangereikt over het leren van leerlingen en leraren, het ontwikkelen van een schoolbrede kwaliteitsaanpak en hoe je de zorg van leerlingen op een effectieve manier kunt coördineren. Binnen de thema’s wordt expliciet aandacht besteed aan het ontwikkelen van vakmanschap bij leraren en de grote zorgindicaties binnen ons onderwijs worden tegen het licht gehouden vanuit recent wetenschappelijk onderzoek.

 

Daarnaast leer je om onderzoek op te zetten in de school, gericht op verbetering van de onderwijskwaliteit.

Bij de kerntaak kwalitatief goed onderwijs verzorgen voor alle leerlingen is een rol weggelegd voor een persoon in de organisatie die een centrale rol inneemt rondom de (wetenschappelijke) kennis over leren en een actieve bijdrage levert aan het organiseren van de kwaliteit en de zorg in de school. Een interne adviseur, die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de kwaliteit van het onderwijs. ‘Een luis in de pels’ van de schoolorganisatie, op het brede gebied van kwaliteit en schoolontwikkeling.

 

Ga jij de uitdaging aan in je rolontwikkeling naar kwaliteitscoördinator?

Het programma bestaat uit 5 modulen met een totaal van 12 bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn van 9:00 tot 16:00 uur en vinden gemiddeld één keer per maand plaats. De opleiding is modulair opgebouwd. 

Module 1 - Persoonlijke ontwikkeling
De KC'er als spil in het onderwijs

 • De KC'er in de school en de omgeving
 • (Landelijke) Onderwijsontwikkelingen & Passend Onderwijs
 • Stakeholdermanagement & partners in het onderwijs
 • De school als deel van een netwerk Persoonlijk Leiderschap

Module 2 - Schoolbeleid en verandermanagement
Visiekwadrant & kwaliteit van de schoolorganisatie & data, interventies en evaluatie
 • Visiekwadrant
 • Verandermanagement, kwaliteitszorg en vertaling naar kwaliteitscoördinator
 • Professionele lerende organisatie (verdieping leercoördinator)
 • Building Blocks & de leraar centraal
 • Opbrengstgericht werken & data-analyses
 • (Schoolbrede) Interventies leren & gedrag
 • Kwaliteitscoördinator in de rol van leercoördinator

Module 3 - De leraar centraal
Effectief onderwijs en mastery learning & Curriculumontwerp, leerlijnen en zorgindicaties geactualiseerd
 • Visie op leren & leren organiseren
 • Rosenshine & implementatie
 • Formatief handelen & differentiëren
 • Curriculum & leerlijnen
 • Mastery learning
 • Zorginterventies op basis van actueel wetenschappelijk onderzoek

Module 4 - Governance communicatie en schoolcultuur
Communiceren en schoolcultuur
 • PLG-werkwijze (verdiepend) ontwikkelen
 • De professionele schoolcultuur: analyseren en (door)ontwikkelen
 • Ontwikkelen van professionaliteit van leraren
 • Zicht op ontwikkeling & zorg: vertaling zorgregisseur
 • Fasemodel: zicht op ontwikkeling en de rol van de leraar versus zorgregisseur

Module 5 - Onderzoek
Datateam methode
 • Onderzoek in onderwijs; vinden en verzamelen (trendanalist)
 • Onderzoek kritisch beoordelen op waarde en bruikbaarheid
 • Onderzoek delen met medewerkers ter bevordering van organisatie en brede kennisontwikkeling
 • Eigen onderzoeksvaardigheden ontwikkelen

Na het afronden van Post-HBO opleiding Intern Begeleider ontvang je een erkend Post HBO diploma.

Wat is de tijdsbesteding?
De volledige opleiding duurt een jaar. Het programma bestaat uit vijf modules. In totaal zijn er 12 bijeenkomsten. 

Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een goede leider maken.

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Bijeenkomsten
De 12 bijeenkomsten zijn van 9 tot 16 uur en vinden gemiddeld één keer per maand plaats.

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Voor de Post-HBO opleiding IB/ZC & de ontwikkeling naar Kwaliteitscoördinator betaal je, per deelnemer € 6.843,00. De genoemde prijzen zijn inclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (handleidingen, artikelen e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. koffie/thee/lunch).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam