Skip to content

Sustainable Control

De nieuwe rol van de controller
  • In 4 dagen helemaal bij
  • Uitsluitend gerenommeerde academici en praktijkexperts als docent
  • Van specialist tot strategisch adviseur
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

De opleiding Sustainable Control betreft een reis naar duurzame governance en effectieve control. Onze visie is duidelijk: het creëren van een gemeenschappelijke basis voor controllers, stafmedewerkers en bestuurders om gezamenlijk de uitdagingen van vandaag aan te gaan en een duurzame toekomst te bouwen. De opleiding geeft een integrale benadering waar duurzaamheid en control essentieel is voor het realiseren van maatschappelijke impact.

 

Doel: het verbeteren van onderlinge dynamiek, het vergroten van oriëntatie op maatschappelijke resultaten, en het integreren van duurzaamheid in alle facetten van beleid en beheer. Deze opleiding geeft een brede en stevige basis in management control voor professionals en focust bovendien sterk op de huidige complexe vraagstukken die spelen.

Deze opleiding onderscheidt zich op meerdere vlakken:
✓  Praktijkgericht en direct toepasbaar. 
✓  Casuïstiek vanuit duurzaamheidsvraagstukken; afhankelijk van de samenstelling van de groep.
✓ Actuele kennis over nieuwe concepten en technieken om gerichter te kunnen bijdragen aan de uitdagingen.
✓  Blended leeromgeving; hierdoor zeer goed te combineren met een drukke baan.

Deze opleiding is geschikt voor professionals met ambitie op het gebied governance & control. Deze opleiding is verdeeld over vier fysieke bijeenkomsten en tijdens deze bijeenkomsten ontwikkel je je tot een effectieve controller. Doormiddel van video’s, artikelen en opdrachten die je in de blended leeromgeving tijdens de zelfstudieperiodes uitvoert verkrijg je kennis die je tijdens de bijeenkomsten verder zult uitdiepen Zo wordt de tijd tijdens de fysieke bijeenkomst veel effectiever besteed en krijgt je de mogelijkheid zelf de regie te voeren over jouw leerproces.

Je staat stil bij de vijf duurzaamheidsthema’s: WORKERS, CUSTOMERS, COMMUNITY, GOVERNANCE en ENVIRONMENT en verdiept je in de duurzaamheidswaarde GOVERNANCE wat je een sterke basis geeft voor het volgen van de MBA: Leadership in Sustainability .

De opleiding Sustainable Control is ontwikkeld voor financieel managers, financiële beleidsmedewerkers en adviseurs die werken bij (lokale) overheden en non-profitorganisaties, zoals:
•    Rijksoverheden. (incl. agentschappen en ZBO’s)
•    Provinciale en gemeentelijke overheden. (incl. politie, brandweer en omgevingsdiensten)
•    Woningbouwstichtingen, woningcorporaties en waterschappen.
•    Stichtingen en andere non-profit organisaties.
 
En voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het terrein van management control van beleid en beheer bij overheden en non-profit organisaties. Deze vier-daagse opleiding is geschikt voor mensen met ambitie die excellent willen presteren, een hbo-opleiding hebben afgerond en werken als financieel medewerker, controller of manager voor de overheid. Ook als je vanuit projectmanagement of advies de overstap naar control maakt heeft deze leergang veel te bieden.

In vier fysieke bijeenkomsten word je aan de hand van theorie, praktijkcases en concrete vragen van de deelnemers zowel op locatie bij Academica in Amsterdam als in de blended leeromgeving meegenomen in uitdagingen als controller. 

 

Positionering van sustainable control
Huidige situatie: welke keuzes zijn gemaakt? Waar staat mijn organisatie nu?

 

Er is geen functie die zo snel tot ontwikkeling is gekomen als de controlfunctie: in de afgelopen 15 jaar is de controller vanuit het niets tot de business partner binnen de organisatie. Daarbij heeft de controller steeds opnieuw moeten bewijzen dat de functie meerwaarde heeft in sterk veranderende tijden waarin het thema’s duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt. Ook in de nabije toekomst zullen daarom weer belangrijke veranderingen van de controlfunctie worden gevraagd. Tijdens de bijeenkomst komen actuele en relevante ontwikkelingen op het gebied van sturing aan de orde en de rol die Control daarbij heeft. De controller als business staat hierbij centraal.

In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    De ontwikkelingen in de sturing van de maatschappij en de rol van control daarbij.
•    Van government naar governance: alternatieve manieren van beleidsvorming en sturing.
•    Positionering, effectiviteit en meerwaarde-analyse van control in de eigen organisatie.
•    Sturing op het bereiken van maatschappelijke resultaten inzicht in de informatie en reflectiebehoefte van het management en controller).

 

Management & Financial accounting
Zijn mijn ambities financieel haalbaar? Wat zijn mogelijke obstakels en hoe worden die hinderpalen omzeild?


Gedurende dit thema komen de belangrijkste actuele ontwikkelingen op het vlak van Management en Financial Accounting binnen de publieke en non-profit sector aan bod. Je gaat in op thema’s als kostenanalyse, kostprijsberekening, budgettering, investeringsselectie en verslaggeving. Hierbij worden de nodige praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Tevens ga je zelf met cases aan de slag.


In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Inrichting van een betrouwbare informatievoorziening, inclusief de te overwinnen dilemma's en knelpunten.
•    Rol van risico's in de stuurinformatie.
•    Opzet, inhoud en werking van planning en control instrumenten, zowel soft als hard controls.
•    De rol van (financiële en niet-financiële) kengetallen.

De ambitieuze controller is de spil in het informatiemanagement van een organisatie en zal de inzichten van deze module haast dagelijks kunnen en moeten toepassen.

 

Van financiële expert naar brede business partner
Zijn mijn ambities haalbaar? Wat zijn mogelijke interne en externe stakeholders en betrek ik hen?


Gedurende dit thema staat de rol van de controller bij het verstrekken van betrouwbare informatie ten behoeve van het besturen, functioneren en beheersen van de organisatie centraal. Wat betekent dit voor het takenpakket van de controller? En welke dilemma's komt je hierbij tegen én hoe acteer je daarop?

In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Inrichting van een betrouwbare informatievoorziening, inclusief de te overwinnen dilemma's en knelpunten.
•    Rol van risico's in de stuurinformatie.
•    Opzet, inhoud en werking van planning en control instrumenten, zowel soft als hard controls.
•    De rol van (financiële en niet-financiële) kerngetallen.

De controller als kloppend hart van de bedrijfsvoering
Hoe groeien we vanuit onze huidige kracht naar een duurzame(re) organisatie? Hoe blijven wij ons constant verbeteren?


Tijdens deze bijeenkomst hoor je de meest recente inzichten en ontwikkelingen op het terrein van toezicht, audit en control. Wat is de toegevoegde waarde van audits? En welke nieuwe audits zijn relevant voor maatschappelijke organisaties? Relevant is ook hoe audits kunnen ondersteunen bij het versterken van de toezichthoudende functie en hoe continuous auditing kan helpen bij het in control komen en blijven. Ook zal de veranderende rol van de accountant worden belicht en wordt ingegaan op het meta-toezicht dat speelt bij verbonden partijen en deelnemingen.

In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Hoe kunnen audit en control elkaar versterken en hoe vergroot ik de effectiviteit van audits die ik zelf uitvoer of laat uitvoeren?
•    Op welke wijze kan de toezichthouder haar inzicht en grip verbeteren door toepassing van de audit-uitkomsten?
•    Wat is de juiste manier om de accountant aan te sturen en wat is de verantwoordelijkheid van het auditcomité, de bestuurder en de concerncontroller hierin?
•    Welke transformatie is te onderkennen in de internal auditfunctie en wat heeft COS610 hierin betekent?
 
Met deze bijeenkomst krijg je goed inzicht in het vervolmaken van de controlcyclus, de samenhang tussen financiële- en niet-financiële resultaatsmetingen en de aansluiting van audit en control.

Je staat voorafgaand aan de bijeenkomst steeds stil bij de thema’s van de desbetreffende bijeenkomst. Gedurende de zelfstudieperiode verdiep je je in deze thema’s waar je in de blended leeromgeving doormiddel van video’s, artikelen en opdrachten kennis verkrijgt wat je tijdens de bijeenkomsten verder zult uitdiepen.

Na afloop van de leergang zullen deelnemers niet alleen individuele competenties aangescherpt hebben, maar ook de gezamenlijke visie versterkt hebben. Leerresultaten manifesteren zich in een betere onderlinge samenwerking, een integrale organisatiebenadering en een dieper begrip van de impact op ESG-factoren. Gezamenlijk bereiken we duurzame resultaten die verder reiken dan de grenzen van onze individuele rollen.

Na afronding van de leergang Sustainable Control ontvang je het certificaat "Sustainable Control".

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Deze controllersopleiding kost €4.500 (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief  toegang tot de online leeromgeving met digitaal naslagwerk en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam