Skip to content

Leadership in Control

De reis waarin de controller zich ontwikkelt tot een volwaardig partner in leiderschap en management
  • In 4 dagen helemaal bij
  • Uitsluitend gerenommeerde academici en praktijkexperts als docent
  • Van specialist tot strategisch adviseur
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Welkom bij de leergang Leadership in Control – een unieke en inspirerende reis waarin de controller zich ontwikkelt tot een volwaardig partner in leiderschap en management. Onze visie is helder: het creëren van een gemeenschappelijke basis voor controllers, management en leiderschap om gezamenlijk de uitdagingen van vandaag aan te pakken en een duurzame toekomst te bouwen. 

 

In de hedendaagse dynamische wereld moet de controller niet alleen financieel expert zijn, maar ook een strategische leider die duurzame verantwoording en ESG (Environmental, Social, and Governance) factoren begrijpt en implementeert. Deze leergang is ontworpen om controllers te transformeren naar leiders die zichtbaar en invloedrijk zijn in het managementteam.

 

Doel: het verbeteren van onderlinge dynamiek, het vergroten van oriëntatie op maatschappelijke resultaten, en het integreren van duurzaamheid in alle facetten van beleid en beheer. Deze opleiding geeft een brede en stevige basis in management control voor professionals en focust bovendien sterk op de huidige complexe vraagstukken die spelen.

Deze opleiding onderscheidt zich op meerdere vlakken:
✓  Praktijkgericht en direct toepasbaar. 
✓  Casuïstiek vanuit leiderschaps- en duurzaamheidsvraagstukken
✓  Inzicht in het effect van jouw leiderschap door een persoonlijk assessent
✓  Blended leeromgeving; hierdoor zeer goed te combineren met een drukke baan.


Wat maakt deze leergang echt uniek? Het is de reis die we samen ondernemen. Controllers, managers en bestuurders worden uitgenodigd om gezamenlijk deze leerervaring te delen, omdat wij geloven dat echte verandering ontstaat wanneer verschillende perspectieven samenkomen. De leergang start met het gericht op zoek gaan naar je kracht om deze nog effectiever in te kunnen zetten. Je stelt een Persoonlijk Ontwikkelplan op en bepaalt een eigen leerdoel doormiddel van het volgende model: waar ligt mijn kracht, wat is mijn passie en wat heeft de organisatie nodig.

 

Je staat stil bij de vijf duurzaamheidsthema’s: WORKERS, CUSTOMERS, COMMUNITY, GOVERNANCE en ENVIRONMENT en verdiept je in de duurzaamheidswaarde GOVERNANCE wat je een sterke basis geeft voor het volgen van de MBA: Leadership in Sustainability .

De opleiding Leadership in Control is ontwikkeld voor financieel managers, financiële beleidsmedewerkers en adviseurs die werken bij (lokale) overheden en (non)-profitorganisaties.
 
En voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het terrein van management control van beleid en beheer. Deze vier-daagse opleiding is geschikt voor mensen met ambitie die excellent willen presteren, een hbo-opleiding hebben afgerond en werken als financieel medewerker, controller of manager voor de overheid. Ook als je vanuit projectmanagement of advies de overstap naar control maakt heeft deze leergang veel te bieden.

Controllers hebben de ambitie om meer te zijn dan alleen cijfermatige experts; ze willen erkend worden als volwaardige partners in leiding en management. Dit programma biedt de vaardigheden en inzichten om deze transformatie te realiseren. Door het samenspel van financiële expertise, praktische inzichten en strategische visies ontstaat een waardevolle synergie die de controller als leider inspireert en de organisatie naar nieuwe hoogten tilt. 

 

In vier fysieke bijeenkomsten word je aan de hand van theorie, praktijkcases en concrete vragen van de deelnemers zowel op locatie bij Academica in Amsterdam als in de blended leeromgeving meegenomen in uitdagingen als controller. 

 

Bijeenkomst 1: Leadership in Control

Er bestaat geen functie die zich zo snel heeft ontwikkeld als de controlfunctie: gedurende de afgelopen 15 jaar heeft de controller zich vanuit het niets ontwikkeld tot een essentiële business partner binnen de organisatie. Voortdurend heeft de controller moeten bewijzen dat deze functie toegevoegde waarde biedt in sterk veranderende tijden waarin duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt. Ook in de nabije toekomst zullen er belangrijke veranderingen van de controlfunctie worden verwacht.

 

Tijdens de bijeenkomst staat het speelveld van de controller centraal en komen de volgende thema’s aan de orde:
•    De ontwikkelingen in de sturing van de maatschappij en de rol van control daarbij.
•    Persoonlijk leiderschap en de impact op de organisatie, sector en maatschappij.
•    Positionering, effectiviteit en meerwaarde-analyse in de eigen organisatie.
•    Sturing op het bereiken van maatschappelijke resultaten 

 

Bijeenkomst 2: Van financiële expert naar brede business partner

Gedurende dit thema staat de rol van de controller centraal in het verstrekken van nauwkeurige informatie ter ondersteuning van het besturen, functioneren en beheersen van de organisatie. Wat betekent dit precies voor het takenpakket van de controller? Welke dilemma’s kunnen zich voordoen en hoe moet erop gereageerd worden?


In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Inrichting van een betrouwbare informatievoorziening.
•    Opzet, inhoud risico en werking van controlinstrumenten.
•    De rol van (financiële en niet-financiële) kengetallen.
•    Gedragscode en dilemma’s voor de controller.

 

Bijeenkomst 3: Management & Financial Accounting

Gedurende dit thema worden de voornaamste actuele ontwikkelingen op het gebied van Management en Financial Accounting behandeld. U zult zich verdiepen in thema’s zoals kostenanalyse, kostprijsberekening, budgettering, investeringsselectie en verslaggeving. Daarbij zullen relevante praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd. Bovendien zult u zelf aan de slag gaan met casestudies.


In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Welke rol vervult de controller in de verschillende fasen van de control cyclus?
•    Gebruik van stuurinformatie; verantwoordelijkheid, governance en control.
•    Identificatie van de bronnen van risk management. 
•    Voeren van de dialoog over complexe beleidskeuzes.

 

Bijeenkomst 4: Management Control en organisatieverandering

Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op ‘mainstream’ control. Veel organisaties en organisatieonderdelen zijn uitgegroeid tot bureaucratieën met meerdere managementlagen. Er wordt een alternatief geschetst: de creatie van betrokken ondersteuners in organisaties met rijke interactie. Accounting en prestatiemaatstaven kunnen dan helpen om een dialoog en discussie op gang te houden. Het verschuift de focus van resultaatsdenken naar effectdenken, met nadruk op duurzaamheid en langdurige impact.


In deze bijeenkomst komen de volgende thema’s aan de orde:
•    Integreren van duurheidsdoelen
•    Identificatie van informatie- reflectiemomenten voor duurzame beslissingen
•    Ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden voor effectieve verantwoording
•    Aanpassen van management control systemen om in te spelen op verandering
•    Een dieper begrip van de impact op ESG factoren.

 

Integrale benadering

Onze integrale benadering, geworteld in duurzaamheid en governance, biedt een gezamenlijk begrippenkader om complexe vraagstukken aan te pakken. Controllers leren over hoe effectief leiderschap bijdraagt aan het versterken van besluitvorming met een evenwichtige kijk op kosten, investeringen en maatschappelijke opbrengsten. Dit maakt hen tot onmisbare partners in het managementteam. 

 

Online leeromgeving
Je staat voorafgaand aan de bijeenkomst steeds stil bij de thema’s van de desbetreffende bijeenkomst. Gedurende de zelfstudieperiode verdiep je je in deze thema’s waar je in de blended leeromgeving doormiddel van video’s, artikelen en opdrachten kennis verkrijgt wat je tijdens de bijeenkomsten verder zult uitdiepen.

Na afloop van de leergang zullen deelnemers niet alleen hun persooonlijke leiderschapscompetenties hebben aangescherpt, maar ook hun visie op control hebben verdiept. De leerresultaten manifesteren zich in betere onderlinge samenwerking, een integrale benadering van de organisatie en een dieper begrip van de impact op ESG-factoren. Samen bereiken we duurzame resultaten die verder reiken dan de grenzen van onze individuele rollen. 

 

Na afronding van de leergang Leadership in Control ontvang je het certificaat "Leadership in Control".

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

 

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Deze controllersopleiding kost €4.500 (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief toegang tot de online leeromgeving met digitaal naslagwerk en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam