Skip to content

Thuis in Meertaligheid

Leer omgaan met meertaligheid en stel een concreet plan van aanpak op voor jouw school.
 • Stel een plan van aanpak op voor je school
 • Ontdek actuele wetenschappelijke inzichten en een schat aan kennis en vaardigheden
 • Ontwikkel een andere, betere kijk op meertaligheid
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docent, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

"To reject a child’s language in the school is to reject the child" - Jim Cummins

Het is voor zowel het welbevinden als voor de schoolprestaties van meertalige leerlingen belangrijk dat hun thuistaal op school wordt gewaardeerd, zichtbaar wordt gemaakt en wordt aangesproken.  Immers thuistalen kunnen helpen bij de verwerving van nieuwe kennis én instructietaal (Duarte, 2020).

Steeds meer scholen krijgen tegenwoordig te maken met leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Hoe ga je daar als schoolteam mee om? Wat vraagt het van leerlingen om onderwijs te volgen in een taal die zij niet (volledig) beheersen? Hoe kan het onderwijs een actief beroep doen op het gebruik van de moedertaal in dienst van het leerproces?

Tijdens deze leergang wordt de deelnemer op basis van actuele wetenschappelijke inzichten aangereikt. Duidelijk hoe leerlingen leren, waarom het van belang is aandacht te besteden aan hun thuistalen en hoe je dat kunt doen. De leergang helpt leraren, intern begeleiders/kwaliteitscoördinatoren  en schoolleiders een plan van aanpak te maken voor een open meertalig beleid in de school.

De leergang is ontwikkeld door Lidy Peters en gebaseerd op haar boek ‘Talen die de school in komen’ dat in mei 2021 verscheen. 

Wat levert deze leergang mij op?

 • Je ontwikkelt een andere attitude ten opzichte van meertalige leerlingen aan de hand van de meest actuele wetenschappelijke inzichten
 • Je leert hoe je een open meertalig beleid kunt ontwikkelen in je school.
 • Je leert op wat voor manieren in de klas een actief beroep gedaan kan worden op de thuistaal van leerlingen.

Deze leergang is geschikt voor onderwijsprofessionals zoals leraren, intern begeleiders, taalcoördinatoren en schoolleiders die optimaal om willen leren gaan met meertaligheid.

Dit programma bestaat uit 3 bijeenkomsten van een dag gedurende 2 maanden. Per week structureel tijd vrij maken voor het lezen van verplichte literatuur en werken aan praktijkopdrachten (ongeveer totaal 5 uur per week). Tussen de bijeenkomsten zit ruim de tijd om de praktijkopdrachten uit te voeren.

Bijeenkomst 1 - Visie op leren en leren organiseren
Hoe leren kinderen? En wat betekent dat voor ons handelen in de onderwijspraktijk? Vanuit de cognitieve leerspsychologie worde deze vragen in de eerste bijeenkomst beantwoord.

Bijeenkomst 2 - Visie op meertaligheid
Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je kennis van de huidige wetenschappelijke inzichten rondom meertaligheid en het gebruik van meertaligheidsdidactieken.

Bijeenkomst 3 - Op weg naar een open meertalig beleid in de school
In deze bijeenkomst wordt er toegewerkt naar een open meertalig beleid; van visie naar kader. Je krijgt handvatten aangereikt voor de eindopdracht: een plan van aanpak voor je school.


De docenten van dit programma
Lidy Peters: docent, Leesspecialist M SEN, Redactielid Beter Begeleiden van de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) en voormalig leraar en intern begeleider PO op een meertalige basisschool.

Na deze leergang is het mogelijk op de school een implementatietraject te starten onder begeleiding van Academica. Het is mogelijk om door te stromen naar:

 

 • Programma Excellent Teaching
 • Leergang Taalbeleid in de school
 • Post-HBO opleiding Intern Begeleider

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De investering bedraagt €1.250 (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam