Skip to content

Thuis in Meertaligheid

Leer omgaan met meertaligheid en stel een concreet plan van aanpak op voor uw school.
 • Stel een plan van aanpak op voor uw school
 • Ontdek actuele wetenschappelijke inzichten en een schat aan kennis en vaardigheden
 • Ontwikkel een andere, betere kijk op meertaligheid
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

"To reject a child’s language in the school is to reject the child" - Jim Cummins

Het is voor zowel het welbevinden als voor de schoolprestaties van meertalige leerlingen belangrijk dat er met de aanwezige meertaligheid op school anders wordt omgegaan. Immers thuistalen kunnen helpen bij de verwerving van nieuwe kennis én instructietaal (Duarte, 2020).

Steeds meer scholen krijgen tegenwoordig te maken met leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Hoe ga je daar als schoolteam mee om? Wat vraagt het van leerlingen om onderwijs te volgen in een taal die zij niet (volledig) beheersen? Hoe kan het onderwijs een actief beroep doen op het gebruik van de moedertaal in dienst van het leerproces?

Tijdens deze leergang krijgt de deelnemer op basis van actuele wetenschappelijke inzichten een schat aan kennis en vaardigheden aangereikt. Onder andere over hoe leerlingen leren, hoe in de klas door de leraar een actief beroep gedaan kan worden op meertaligheid en wat de meerwaarde is voor hun eentalige medeleerlingen. De leergang helpt leraren, intern begeleiders en schoolleiders een plan van aanpak te maken voor een open meertalig beleid in de school.

De leergang is ontwikkeld door Lidy Peters en gebaseerd op haar boek ‘Talen die de school in komen’ dat in mei 2021 verscheen. Lidy Peters geeft deze leergang samen met experts van Academica.

Wat levert deze leergang mij op?

 • Je ontwikkelt je attitude ten opzichte van meertalige leerlingen aan de hand van de meest actuele wetenschappelijke inzichten
 • Je leert hoe je een open meertalig beleid kunt ontwikkelen in je school.
 • Je leert op wat voor manieren in de klas een actief beroep gedaan kan worden op de moedertaal van leerlingen.

Deze leergang is geschikt voor onderwijsprofessionals zoals leraren, intern begeleiders, taalcoördinatoren en schoolleiders die optimaal om willen leren gaan met meertaligheid.

Dit programma bestaat uit 3 bijeenkomsten van een dag gedurende 2 maanden. Per week structureel tijd vrij maken voor het lezen van verplichte literatuur en werken aan praktijkopdrachten (ongeveer totaal 5 uur per week). Tussen de bijeenkomsten zit ruim de tijd om de praktijkopdrachten uit te voeren.

Bijeenkomst 1 - Visie op leren en leren organiseren
Hoe leren kinderen? En wat betekent dat voor ons handelen in de onderwijspraktijk? Vanuit de cognitieve leerspsychologie worde deze vragen in de eerste bijeenkomst beantwoord.

Bijeenkomst 2 - Visie op meertaligheid
Tijdens de tweede bijeenkomst krijg je kennis van de huidige wetenschappelijke inzichten rondom meertaligheid en het gebruik van meertaligheidsdidactieken.

Bijeenkomst 3 - Op weg naar een open meertalig beleid in de school
In deze bijeenkomst wordt er toegewerkt naar een open meertalig beleid; van visie naar kader. Je krijgt handvatten aangereikt voor de eindopdracht: een plan van aanpak voor je school.


De docenten van dit programma
Lidy Peters: docent, Leesspecialist M SEN, Redactielid Beter Begeleiden van de Landelijke Beroepsgroep Begeleiders in het Onderwijs (LBBO) en voormalig leraar en intern begeleider PO op een meertalige basisschool.

Pauline Simons: kerndocent, voormalig procesbegeleider van veranderingstrajecten in het bedrijfsleven en tot voor kort leraar op een meertalige basisschool.


Na deze leergang is het mogelijk op de school een implementatietraject te starten onder begeleiding van Academica. Het is mogelijk om door te stromen naar:

 • Programma Excellent Teaching
 • Leergang Taalbeleid in de school
 • Post-HBO opleiding Intern Begeleider

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Data
Het eerstvolgende startmoment voor Thuis in Meertaligheid is op 20 mei 2022. De bijeenkomsten vinden plaatsen op:

 • 20-5-2022
 • 10-6-2022
 • 01-07-2022

 

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Bereikbaarheid Academica
Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG in Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit), tram 24 (tramhalte Vijzelgracht).
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit).

 

Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord.  Metro 52 brengt u vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

De investering bedraagt €1450,- (vrijgesteld van BTW). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee).

Meld u eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om uw inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kunt u in 3 stappen uw inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul uw contactgegevens in. Zo weten we wie u bent en hoe we u kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van uw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig uw inschrijving.

Na afronding van uw inschrijving ontvant u binnen enkele minuten uw studieovereenkomst op het door u opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op om u te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat u kan verwachten. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegenlijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerd

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam