Skip to content
Terug naar overzicht

Een MBA die uitdaagt een andere koers te varen

Een gloednieuwe MBA, met een andere blik op de wereld
Drs. Margareth de Wit MBA
Auteur Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 7 april 2023
Leestijd 8 minuten
Twitter LinkedIn

Bestuurder van Academica Margareth de Wit, is de afgelopen tijd intensief bezig geweest met het vormgeven van een ambitieuze opleiding die ‘leiders met een andere bril leert kijken’. In maart 2023 start de volgende lichting nieuwe leiders.

 

Een MBA voor de leiders van de toekomst

De Wit volgde ooit zelf een internationale MBA in samenwerking met de Wharton School en INSEAD en heeft nu haar eigen MBA ontwikkeld. Een MBA waarin leiderschap dé rode draad is. Alle noodzakelijke bedrijfskundige kennis wordt op hoog niveau aangeboden, maar alle kennis staat ten dienste van een groter geheel: Growing Sustainable Leadership. Leiders die zich ontwikkelen om duurzaam impact te hebben.

“De bredere view, naast het specialisme wordt steeds belangrijker” volgens de Wit. “Wij willen in onze MBA mensen nóg meer laten inzien dat in welk vak ze ook hun specialisme hebben of in welke sector ze ook actief zijn, het leiderschap daarin essentieel is. Dat het om keuzes maken gaat, waarbij de organisatie ook overmorgen nog kan en mag blijven bestaan. Leren van en met elkaar, cross-overs tussen de studenten en hun werelden.”

Alles is met elkaar verbonden.

 

Eén wereld

Duurzaamheid is het woord van deze eeuw. De Wit: “Nu meer dan ooit beseffen we ons dat wij in één wereld wonen, werken, leven. Alles is met elkaar verbonden. Er is een virus dat ‘crossing borders’ gaat en onze kennis en kunde halen we en distribueren we over de hele wereld. Ook voelen we ons niet meer beperkt tot de plaats waar we geboren zijn. De wereld is onze samenleving waarin we onze footprint maken. Als je hier de verkeerde keuzes maakt, hebben ze er aan de andere kant van de wereld last van. Omgekeerd geldt hetzelfde. Maar we kunnen ook profijt hebben van elkaar. Wat is eigenlijk onze missie en visie? Hoe ver rijkt onze horizon van denken over de impact van ons handelen? En, is datgene wat bij ons al erg duurzaam lijkt voor de andere sector wel zo duurzaam? Allemaal vragen waar we tijdens deze MBA mensen in wakker schudden en op laten kauwen om nieuwe keuzes te maken, voor henzelf en de organisatie waarin ze werkzaam zijn.”


Persoonlijk leiderschap: de kleren van de keizer gaan uit

De MBA volgt het leiderschapsprogramma dat door Zenger Folkman is ontwikkeld. Het is een op data gebaseerde programmalijn die wereldwijd is verworven, getoetst en toegepast in toporganisaties en lokale organisaties. De Wit: “Persoonlijke reflectie is niet nieuw voor veel mensen, maar wat wij anders doen is dat wij onze deelnemers toetsen aan de hand van het gedrag dat de mensen om hen heen van hen zien. Dit zijn gedragingen waarvan wij uit onderzoek weten dat het dé differentiërende leiderschapsgedragingen zijn die de meest effectieve leiders inzetten om hun organisatiedoelen te bereiken.” Academica toetst mensen in hun eigen context: hoe kom ik eigenlijk over? De Wit: “De kleren van de keizer gaan uit. Je kunt namelijk een fantastisch verhaal vertellen over jezelf, maar wij kijken naar hoe anderen jou in jouw context evalueren op de gedragingen die ertoe doen.

 

Ben jij – door de bril van de ander bekeken – in staat de juiste dingen te doen?


“Zien mensen jou als integer en eerlijk? Ben je gericht op streefdoelen die door anderen ook worden geadopteerd? In de 360 graden feedback kijken we tevens hoe betrokken de medewerkers zijn waar jij leiding aan geeft. Is dit de plek waar ze willen werken en staan ze achter de strategische doelen? Hier komt vervolgens een zeer helder beeld uit. De vraag is vervolgens: wat wil jij daar mee? Wat zie jij als jouw uitdaging om mee aan de slag te gaan? Tijdens de MBA maak je een intensieve ontwikkeling door, word je met nieuwe kennis geladen, zodat je bewuster (nieuwe) keuzes kunt maken en toetsen we tussentijds om jouw balans op te maken.”


Empoweren

Een belangrijk element van persoonlijk leiderschap is het voeren van regie en het leidinggeven aan professionals om zelf meer regie te kunnen pakken. De Wit: “We zien steeds meer organisaties die professionals meer verantwoordelijkheid geven, maar op het moment dat die verantwoordelijkheid niet opgepakt wordt ontstaat er frustratie en schade. De reactie hierop is vaak vanuit de kramp het leiderschap weer strak overnemen vanuit regels en richtlijnen. Daarom is het zo belangrijk dat we mensen equiperen om te begrijpen wat de impact van hun handelen is.”

Het is vele malen effectiever als je mensen laat begrijpen wat de impact van hun keuzes is.

 

Academica heeft hier zelf ook een ontwikkeling in doorgemaakt legt de Wit uit. “Wij zijn zelf ook gegroeid van een organisatie met de focus op advisering naar een andere soort organisatie. Wij zijn er steeds meer achtergekomen dat het vele malen effectiever en duurzamer is als je niet alleen een advies geeft en bespreekt, maar mensen ook empowert om in positie te komen en te laten begrijpen wat de impact van hun keuzes is. Dit vereist verdieping van kennis in combinatie met leiderschapsvaardigheden.”


Niet efficiënter, maar effectiever

De MBA van Academica is er voor professionals die begrijpen dat het professionele leven meer is dan enkel een vakgebied, een functie. Het is voor professionals die verder willen groeien van gewoon goed naar uitstekend, leiders die écht impact willen hebben. De Wit legt uit hoe dat werkt: “Als je meer impact wilt creëren is het belangrijk om te zien hoe je jouw sterktes verder kunt inzetten en uitbouwen op een manier dat je effectiever wordt. Dat je de juiste dingen doet voor jouw organisatie omdat je daar zelf graag een bijdrage aan wilt leveren. Dan zit je in je – zoals ik dat noem – ‘sweet spot’. Wij dagen je uit op het gebied van competentie, passie en organisatie tot nieuwe inzichten te komen. Hiermee is de MBA niet een professionele hobby, maar een effectieve manier om ervoor te zorgen dat jij meer waarde kunt bieden in je organisatie en voor je organisatie, nu en in de toekomst.”

 

Het is vele malen effectiever als je mensen laat begrijpen wat de impact van hun keuzes is.

 

Leadership Labs

Het werken aan je eigen ontwikkeling gaat bij Academica over bewustwording, keuzes maken én actie. De Wit: "Onze aanpak is effectief omdat je eigen positie en hoe jij wordt gezien in de professionele context als startschot geldt. Vervolgens ga jij aan de hand van real-life casuïstiek nieuwe kennis toepassen. De combinatie van de 360 graden feedback van Zenger & Folkman en het aanreiken van een pad van ontwikkeling tijdens Leadership Labs, geeft een veilige en effectieve manier van oefenen. Tijdens de Labs worden verschillende casussen besproken en ook de eigen casuïstiek ingebracht en uitgewerkt. De casussen bieden nieuwe inzichten vanuit de verschillende brillen die we vanuit duurzaamheid kunnen opzetten.”

 

Amsterdam, Brussel en Zuid-Afrika

De Wit: “Onze campus staat aan de Weringschans middenin historisch Amsterdam, in een bijzonder gebouw pal tegenover het Rijksmuseum. Een plek waar je de stad vanuit een ander perspectief leert zien. Daarnaast gaan we naar Brussel en Zuid-Afrika. Wij werken samen met Stellenbosch University en willen mensen uitdagen om vanuit een ander continent opnieuw te kijken naar hun eigen situatie. Door opdrachten te geven, in contact te treden met lokale professoren en lokale bedrijfsbezoeken te doen laten wij onze MBA-studenten herontdekken wat hun vakgebied betekent. Het begrijpen van de kernwaarden van de organisatie en de impact op de maatschappij is hierbij een belangrijke opdracht. In Amsterdam komen studenten vervolgens terug bij de basis om alles met elkaar in verbinding te brengen. De verandering en je impact staat hierbij centraal.”

 

De beste manier om te leren

De MBA van Academica is niet alleen een fysiek programma. De Wit: “Wij organiseren onze MBA in een blended vorm. Dat is iets anders dan online onderwijs. We kijken namelijk met een onderwijskundige blik hoe we onze studenten het beste kunnen laten leren. Vanuit onze vijf opleidingsdoelen en het toetsen van onze negen leerresultaten hebben we geanalyseerd wat de beste vorm is om dit te bereiken.” De studenten van de MBA van Academica hebben allemaal hun eigen leeromgeving waarin opdrachten kunnen worden opgehaald, men kan chatten met medestudenten, professoren en hoogleraren, maar ook online stukken inleveren en podcasts en webinars bekijken. De Wit: “Het is een blended omgeving die toegankelijk is en divers qua aanbod. Dus fysiek waar nodig en digitaal waar mogelijk en ondersteunend.”

Niet zomaar iedereen kan een MBA volgen.

 

Onze MBA volgen

Voor wie is deze MBA bedoeld? Volgens de Wit is iedereen welkom, maar niet zomaar iedereen kan een MBA volgen. “Je moet het willen, kunnen en ook het lef hebben om je kwetsbaar op te stellen. Durven los te laten en je pad opnieuw in te richten om uiteindelijk te kunnen groeien. We doen dan ook een zorgvuldige intake.”

In onze MBA leren wij mensen vanuit hun vakgebied breder te kijken, waardoor ze de dingen met een andere bril gaan zien. De verbindingen zien tussen henzelf, de organisatie en de wereld om vervolgens daarin hun eigen rol te kiezen en verder te ontwikkelen. Zo kunnen professionals nóg bewuster hun leiderschapsrol vervullen, meer impact hebben op een duurzame manier en dus dat doen waar ze goed in zijn en gelukkiger van worden: Growing Sustainable Leadership.

 

Bekijk de MBA

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam