Skip to content
Terug naar overzicht

MA Academica - Danuta Donk

Het verbeteren van het rekenonderwijs middels een zelfreguleringsinterventie
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 21 juli 2023
Twitter LinkedIn

In MA Academica vertelt een masterstudent over zijn of haar these en het onderzoek dat ze hebben gedaan. Deze keer is dat Danuta Donk, schoolleider van de Willibrordschool in Vleuten, die bij Academica de MILE volgde.

 

Bevinding

“Voor mijn masterthesis heb ik een mixed-method interventiestudie gedaan naar het verbeteren van het rekenonderwijs middels een zelfreguleringsinterventie. Het gerandomiseerd experiment heeft plaatsgevonden in vier groepen 7, met 95 leerlingen in totaal, waarbij drie groepen (70 leerlingen) een interventietraining, middels de rekenster, hebben gekregen en één groep (25 leerlingen) functioneerde als controlegroep. Er is gebruik gemaakt van t-test, inclusief Cohen D. Daarbij is een nul- en nameting ingezet en is te zien Group results Danuta Donk MSc Academicadat de interventiegroep een enorme groei heeft gemaakt, waarbij er sprake is van een groot effect. De conclusie is dan ook dat het inzetten van de rekenster ervoor zorgt dat leerlingen een concrete aanpak hanteren om de zelfregulering te stimuleren. Deze stelling is ondersteund door observatie, feedbackgesprekken en codering van de uitwerkingen van de leerlingen. Daarbij is het wel van belang dat er een goede training plaatsvindt voor leraren, zodat zij op een effectieve wijze de zelfregulering, kunnen – en blijven – stimuleren, maar ook dat ze zich bewust zijn van hun eigen voorbeeldgedrag.”

 

Leuk

“De inhoud van de opleiding, en de begeleiding vanuit Academica, heeft mij de kennis gegeven om een interventie te kunnen opzetten. Niet alleen om op een betere wijze literatuur en onderzoek te vinden, maar ook om te kijken naar de opzet, uitvoering, evaluatie en verwerking van feedback.”

 

Moeilijk

“Ik vond het moeilijk om soms de stip op de horizon te zien en hoe ik de juiste data kon verwerken middels statistieken. Mijn begeleider professor Orhan Agirdag zette mij dan direct weer op koers en dat was ontzettend fijn.”

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam