Skip to content
Terug naar overzicht

Wendbare leiders, die hebben wij nodig in de toekomst!

De zes kenmerken van wendbaar leiding geven
Drs. Margareth de Wit MBA
Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 15 januari 2024
Twitter LinkedIn

De noodzaak van wendbare leiders in een wereld van voortdurende verandering

 

We bevinden ons te midden van een ongekende golf van veranderingen, voortgedreven door snelle technologische vooruitgang, de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en uitgebreide digitalisering. Het vermogen om snel aan te kunnen passen aan al deze veranderingen is niet langer slechts een waardevolle, maar een essentiële vaardigheid geworden.


We moeten ons realiseren dat we in deze wereld met elkaar verbonden zijn. De uitdagingen van klimaatverandering, dynamische sociale bewegingen en ingrijpende politieke transformaties hebben een enorme impact op ons bestaan. Deze ontwikkelingen herscheppen niet alleen de aard van ons werk, maar ook wanneer, waar en hoe het wordt uitgevoerd. En daarmee hebben deze ontwikkelingen een diepgaande invloed op zowel ons professionele als persoonlijke leven. In deze context zijn traditionele leiderschapsbenaderingen niet langer toereikend. Om teams effectief te leiden in deze dynamische omgeving, is een radicale transformatie in leiderschapsgedrag en strategieën noodzakelijk.


Het onderzoek van Zenger Folkman, dat het aanpassingsvermogen als een cruciale pijler van leiderschap identificeert, onderstreept de noodzaak voor leiders om deze eigenschap actief te cultiveren. Leiders die zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en flexibel kunnen omgaan met uitdagingen, blijken niet alleen effectiever te zijn in hun rol, maar ook in staat om een hoger niveau van betrokkenheid bij hun teams te stimuleren.

 

Kenmerken van wendbare leiders

Bij het onderzoeken van leiders die een groot aanpassingsvermogen hebben, kwam het profiel van doorgaans jongere leiders, vaker vrouwelijke leiders en vaker middel-level dan top-level leiders/managers naar voren. Nadere analyse van deze gegevens bracht zes capaciteiten aan het licht die hen in staat stelden om meer aanpasbaar te zijn. Zenger Folkman geeft ons nader inzicht in deze zes noodzakelijke kwaliteiten:
 
  1. Inspireren en motiveren: de leider die maandelijkse creatieve sessies organiseert en innovatieve ideeën en individuele bijdragen stimuleert en waardeert. Deze aanpak leidt niet alleen tot resultaten maar bevordert ook een cultuur van motivatie en creativiteit.

  2. Waarderen van diversiteit en verschillen: de leider die actief meningen zoekt van teamleden met verschillende culturele achtergronden en expertise. Hierdoor wordt elke stem gehoord en gewaardeerd, wat leidt tot innovatieve oplossingen die in een meer homogene omgeving over het hoofd gezien zouden worden.

  3. Relaties zijn net zo belangrijk als resultaten: de leider die de targets voor het team evenwichtig combineert met het welzijn van het team. Met het regelmatig organiseren van zowel teambuildingsactiviteiten en individuele sessies om de professionele en persoonlijke groei van de teamleden te begrijpen en te ondersteunen.

  4. Cultuur van samenwerking: de leider die verschillende afdelingen aanmoedigt om samen te werken, waardoor koninkrijkjes worden doorbroken. Dit leidt tot synergie die niet alleen de productiviteit verbetert, maar ook een gevoel van eenheid en gezamenlijk doel bevordert.

  5. Coachbaarheid: De leider die na elk groot project feedback vraagt van het team en hier actie op onderneemt. Deze openheid voor feedback verbetert niet alleen de leiderschapsvaardigheden, maar schept ook een cultuur van voortdurende verbetering en open communicatie binnen de organisatie.

  6. Vertrouwen: De leider die het team vertrouwt om de werklast zelfstandig te beheren zonder micromanagement. Dit vertrouwen geeft werknemers de vrijheid om te innoveren. 

 

Bron: Zenger Folkman, 2018

 

Door deze vaardigheden in te zetten, erkent de leider de complexiteit van de moderne werkplek en maakt gebruik van de gezamenlijke kracht van diverse, gemotiveerde en professionele individuen. Dit besef van collectieve kracht is essentieel voor leiders die streven naar excellentie op topniveau en bereid zijn actie te ondernemen.


We doen een beroep op alle leiders om moedige stappen te zetten naar een betere toekomst voor ons allemaal. Juist voor deze wendbare leiders hebben we een geaccrediteerd, uniek, op data gebaseerd MBA-programma ontworpen.

 

Wij starten weer op 25 januari 2024

 
Ben je nieuwsgierig naar het programma van de MBA Leadership in Sustainability? Download de brochure!

Download de MBA brochure

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam