Skip to content
Terug naar overzicht

Wat is een MBA en wat levert het mij op?

De meetbare voordelen van een MBA-diploma
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 27 juli 2023
Twitter LinkedIn

Overweeg je om een MBA studie te gaan doen? Omdat een MBA - jouw tijd, energie en geld - vereist, willen wij je in deze blog antwoord geven op vragen zoals: Wat is de meerwaarde van het diploma en de titel? Wat zijn de meetbare voordelen ervan in de markt? Na het lezen van deze blog weet je het verschil tussen een MBA en een Master. En wat je MBA-diploma waard is.

Wat is een MBA 


Een Master of Business Administration (afkorting: MBA) is een postgraduate opleiding die zich richt op verschillende aspecten van zakelijk management en -administratie. De toelatingseis tot de opleiding is een bachelorgraad (HBO/WO) en 3+ jaren werkervaring. Na het succesvol afronden van de opleiding, mag je jezelf Master of Business Administration noemen. Dit is een erkende academische titel en wordt gebruikt in zakelijke contexten, zoals op LinkedIn-profielen en visitekaartjes, om de behaalde kwalificatie aan te geven, bijvoorbeeld:

MBA titel voorbeeld linkedin-1

Waarom een MBA


Het doel van een MBA-programma is om studenten een grondige, multi-disciplinaire training te bieden waarbij organisatievraagstukken vanuit verschillende vakgebieden worden benaderd. Dit omvat onderwerpen zoals strategie, marketing, financiën, operations management, human resources, ondernemerschap en nog veel meer. De programma's zijn vaak gericht op praktische toepassing en bieden studenten de mogelijkheid om complexe zakelijke uitdagingen aan te pakken en leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Statistisch gezien hebben mensen met een MBA-diploma een hoger salaris dan mensen zonder een MBA.

Bron: Graduate Management Admission Council (GMAC)

 

Meerwaarde van een MBA


Veel werkgevers hechten waarde aan een MBA-diploma vanwege de brede kennis en de vaardigheden van de afgestudeerden. Het hebben van een MBA kan je carrièrekansen vergroten, je in aanmerking laten komen voor leidinggevende functies en je een concurrentievoordeel geven op de arbeidsmarkt. Een MBA opleiding is een investering in jezelf. 

Gooien-hoed_beeldmerk

Wat is het verschil tussen een MBA en een Master


Een MBA wordt vaak als speciaal en waardevol beschouwd om verschillende redenen die het onderscheiden van andere masteropleidingen.


Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten die een MBA zo speciaal maken in vergelijking met andere masteropleidingen:

 1. Focus op leiderschap:
  MBA-programma's besteden vaak veel aandacht aan leiderschapsontwikkeling. Studenten worden gestimuleerd om hun leiderschapskwaliteiten te ontdekken en te verbeteren, wat cruciaal is voor het beheren van teams en organisaties. 
 2. Praktijkgerichte benadering:
  Veel MBA-programma's leggen een sterke nadruk op praktische ervaring, zoals casestudy's, bedrijfsprojecten en stages. Dit stelt studenten in staat om hun theoretische kennis toe te passen op echte zakelijke scenario's, waardoor ze goed voorbereid zijn op de uitdagingen in “de echte wereld”.
 3. Erkende academische titel:
  MBA-programma's van gerenommeerde instellingen genieten een grote reputatie in de zakenwereld. Het behalen van een MBA van een gerenommeerde universiteit kan de geloofwaardigheid van een individu vergroten en hen een voorsprong geven bij het nastreven van topfuncties.
 4. Toegang tot nieuwe sectoren: 
  Voor mensen die van carrière willen veranderen of overstappen naar een andere branche, kan een MBA-diploma helpen om hun cv te versterken en hun waarde te vergroten voor potentiële werkgevers in die nieuwe sector.

 5. Ondernemerschap: Veel MBA-programma's hebben een speciale focus op ondernemerschap en bieden middelen en ondersteuning aan studenten die hun eigen bedrijf willen starten. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met ondernemersambities.
 6. Carrièremogelijkheden en salarisverhoging
  Verschillende onderzoeken en salarisenquêtes tonen aan dat het behalen van een MBA gemiddeld genomen leidt tot een hoger salaris en meer carrièremogelijkheden.

 

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het hogere salaris van MBA-afgestudeerden:


  • Toegang tot hogere managementposities en zelfverzekerd in leiderschapsrollen
   Het MBA-curriculum is gericht op het ontwikkelen van leiderschap, strategie en managementvaardigheden, die waardevol zijn voor werkgevers en leiden tot betere beloningen. Afgestudeerden krijgen dus toegang tot beter betaalde banen.

  • Toegang tot nieuwe sectoren 
   Voor mensen die van carrière willen veranderen of overstappen naar een andere branche, kan een MBA-diploma helpen om hun cv te versterken en hun waarde te vergroten voor potentiële werkgevers in die nieuwe sector.
   MBA-afgestudeerden zijn vaak werkzaam in sectoren waar hogere salarissen gebruikelijk zijn, zoals consultancy, financiën, technologie, en gezondheidszorg.

  • Internationale mogelijkheden 
   Veel MBA-programma's bieden internationale blootstelling en mogelijkheden, wat kan leiden tot carrièrekansen in het buitenland met aantrekkelijke salarissen.

  • Netwerkopbouw
   Tijdens je studie bouw je al MBA-student waardevolle professionele netwerken op, die jou kunnen helpen bij het vinden van betere baanmogelijkheden met een hoger salaris.

 

De traditionele MBA

"De MBA" is ontstaan in USA als een reactie op de opkomst van industriële revolutie en de groei van grote bedrijven, waardoor de vraag naar goed opgeleide managers en leidinggevenden toenam. De eerste MBA-programma's werden opgericht aan de Harvard Graduate School of Business Administration (nu bekend als Harvard Business School) in 1908. Deze vroege MBA-programma's waren gericht op het verstrekken van geavanceerde bedrijfskennis en -vaardigheden aan mensen die al in het bedrijfsleven werkzaam waren. De MBA-opleiding is door de jaren heen geëvolueerd en aangepast aan de veranderende zakelijke omgeving. Wat je nog ziet bij Business Schools is dat er tijdens de studie focus ligt op het fixen van de zwaktes van studenten. Er is tegenwoordig relatief veel aanbod, zodat jij kan kiezen voor een MBA programma waarvan jij vindt dat je voorop kan lopen in de markt.

 

Wat heb je geleerd na een MBA studie bij Academica

De praktische benadering en data driven model zullen je helpen om als effectieve leider naast je organisatie ook een positieve verandering in de wereld te maken. Je zal studeren bij een B-corporation en dan niet alleen reflecteren op jezelf, maar ook op jouw invloed in de wereld en ook de impact die jouw organisatie in de wereld kan maken.

Na het behalen van je MBA diploma, heb jij jouw sterktes verder ontwikkeld: op basis van data, op basis van jouw bereik en de invloed van jouw beslissingen op vier niveau's: 
ME
WE
WORK
WORLD
Ben je nieuwsgierig naar de inhoud van onze MBA Leadership in Sustainability? 

Download de MBA brochure

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam