Skip to content

Mastermodule Kwaliteitscoördinator: Ontwikkeling, leren en onderwijs

  • Verrijk en verdiep je jouw kennis en vaardigheden
  • Raak vertrouwd met wetenschappelijk onderzoek: zoeken, selecteren, vergelijken, beoordelen, gebruiken.
  • Ontwikkel totaal overzicht op de kwaliteit van het onderwijs in jouw school
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

In 2023 start Academica met de opleiding Kwaliteitscoördinator op hbo-masterniveau. De modules van deze opleiding zijn ook apart te volgen: in maart 2023 starten we met de eerste module ‘Ontwikkeling, leren en onderwijs’.
Bij voldoende afronding van de module ontvang je een certificaat, welke bij accreditering (in voorbereiding) vrijstelling geeft voor de eerste module van de master Kwaliteitscoördinator

Waarom een mastermodule Kwaliteitscoördinator?
De intern begeleider/kwaliteitscoördinator heeft vandaag de dag te maken met een snel veranderende en steeds complexer wordende praktijk. Het onderwijs is ‘kennisintensiever en innovatiever’ (Vereniging Hogescholen, 2021) dan voorheen en deze trend zet zich voort. Ook de vernieuwde beroepsstandaard intern begeleider (LBBO, 2022) laat zien dat van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator steeds meer en uitgebreidere antwoorden verwacht worden op ingewikkelde, actuele vragen en situaties.

De masteropleiding, en daarmee de module, voorziet in de behoefte van het onderwijs aan meer kennis van wetenschappelijke onderzoeken en theorieën. Daarom richt de opleiding zich op de vaardigheden om wetenschappelijke bronnen te beoordelen en op waarde te schatten, en op het vertalen van deze kennis naar de onderwijspraktijk. Deze vaardigheden zijn nodig om de toenemende complexiteit van het beroep kwaliteitscoördinator aan te kunnen en de kwaliteit van het onderwijs voortdurend te verbeteren. 

Aan bod komen:
•    Kennisbasis: verwerving van theoretische kennis over leren en onderwijsontwikkeling, over de cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen, en over het schoolse en buitenschoolse leren.
•    Wetenschappelijk onderzoek: inzicht het belang van onderzoek en evidence-informed werken, en het gebruik van wetenschappelijke bronnen. 
•    Ethiek en recht: morele, wettelijke en grondrechtelijke aspecten van onderwijs leren zien, begrijpen en meewegen. 
•    Professionalisering: reflectie op de eigen huidige rol binnen de school en de behoeften in persoonlijke professionele ontwikkeling.
•    Visieontwikkeling: reflectie op de (school)visie op leren en analyse van de huidige situatie in de school. 

De gehele opleiding is bedoeld voor kwaliteitscoördinatoren die zich verder willen professionaliseren. Om in te stromen in de module, dien je de leergang (pre-master) Van intern begeleider naar kwaliteitscoördinator of de post-hbo-opleiding Intern begeleider voldoende afgerond te hebben. 

Vóór de start van de module kies je een focus, eventueel in overleg met jouw school. Gedurende de module zet je jouw gekozen praktijkfocus vanuit jouw rol als kwaliteitscoördinator af tegen actuele wetenschappelijke inzichten over ontwikkeling, leren en onderwijs. Hierdoor leer je niet alleen de achtergronden van jouw situatie beter kennen, maar kun je ook beargumenteren welke aanpakken wel of niet behulpzaam zijn. 

Je rondt de module af met een presentatie en geschreven analyse, gericht op beleidsvorming rond jouw gekozen focus, in het licht van ontwikkeling, leren en onderwijs.

De module omvat 168 studie-uren (6 ECT’s) en bestaat uit drie bijeenkomsten van een dag op locatie in Amsterdam en zelfstudie via onze online leeromgeving.
Geïnteresseerd in het masterprogramma

Bij voldoende afronding van de module ontvang je een certificaat, welke bij accreditering (in voorbereiding) vrijstelling geeft voor de eerste module van het masterprogramma.

Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een excellente leider maken.

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, in Brussel  en online. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

  • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
  • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Om in te kunnen stromen in de module, dien je in het bezit te zijn van een bachelor opleiding en dien je de leergang (pre-master) Van intern begeleider naar kwaliteitscoördinator of de post-hbo-opleiding Intern begeleider voldoende afgerond te hebben.

De genoemde prijzen zijn exclusief materialen die tijdens de verschillende bijeenkomsten zullen worden gebruikt (literatuur e.d.) en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee) en reis- en verblijfskosten. 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam