Skip to content

Schoolleidersopleiding Vakbekwaam

Vakbekwaam in 6 maanden, óók voor zij-instromers!
 • Word erkend schoolleider
 • Leer onderwijs verbeteren vanuit wetenschappelijke inzichten
 • Leer veranderingen echt laten slagen d.m.v. effectief leiderschap
Proefcollege bijwonen?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

De schoolleidersopleiding van Academica is onderdeel van de Master In. Leading & high performing Education en is er voor schoolleiders die meer willen dan gewoon een goede schoolleider zijn. Door de opleiding groeit een schoolleider in leiderschap en krijgt de juiste kennis en instrumenten aangereikt om een school continu te blijven ontwikkelen. Evidence-based onderwijs staat daarbij centraal.

Wij bieden een kwalitatief hoge opleiding die ervoor zorgt dat je binnen 1 tot 1,5 jaar zowel basis- als vakbekwaam bent. Je leert wat effectief leiderschap is, zodat je veranderingen binnen je organisatie kunt laten slagen. De kwaliteit van je team ga je optimaal benutten en je leert hoe je onderzoeksresultaten inzet om het onderwijs op jouw school te verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling en leert hoe je jouw impact kunt vergroten om uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en ambities te stellen.

Wij leiden de schoolleiders van de toekomst op, de schoolleiders die het verschil willen maken en de onderwijskwaliteit op hun school een serieuze boost willen geven. Misschien is het wel iets voor jou.

De schoolleidersopleiding vakbekwaam is speciaal ontwikkeld voor:

 

 • Schoolleiders die reeds Basisbekwaam zijn en willen doorontwikkelen
 • Voor (toekomstige) schoolleiders, directeuren en adjunct-directeuren in het primair- en voortgezet onderwijs die nét iets meer willen leren, hun ontwikkeling serieus nemen en de kwaliteit van het onderwijs willen verbeteren.
 • Voor zij-instromers die een carrière-switch willen maken naar het onderwijs.

 

• Duurt 6 maanden

• Bestaat uit twee modules

• Vier of vijf lesdagen per module

• De studielast is afhankelijk van jouw persoonlijke leerrroute.

 

Inhoud Schoolleidersopleiding Vakbekwaam

Module: Effectief leiderschap
In deze module staat het internationaal bekende gedachtegoed van Zenger I Folkman centraal: van goed naar uitstekend. Wij starten aan het begin van de module met het 360˚ assessment van Zenger I Folkman. Dit assessment vormt de basis voor jouw persoonlijk groeidocument. Je ontwikkelt effectief leiderschap en leert leidinggeven aan verandering. Hierbij besteden we veel aandacht aan een essentieel thema bij effectief leiderschap: feedback. Daarnaast leer je alles over de leider als coach en hoe je dit zelf in kunt zetten in je dagelijkse praktijk.

Module: Onderzoek
Tijdens deze afrondende module staat praktijkgericht onderzoek centraal. Je leert verschillende aspecten van (wetenschappelijk) onderzoek op waarde schatten, maakt kennis met ethische dilemma’s in onderzoek en leert onderzoek professioneel toe te passen en op te zetten. Je, ontwikkelt onderzoeksvaardigheden en leert deze vertalen naar de praktijk. Je krijgt meer inzicht in verschillende soorten onderzoek en de relatie tussen onderzoek, theorie, beleid en praktijk. Je sluit de module af met een paper die gericht is op beleid en het tweede deel op het opzetten van een onderzoek. Hierover geef je in de laatste bijeenkomst een presentatie. Je hoeft zelf geen onderzoek uit te voeren.

Afsluitend
De schoolleidersopleiding wordt afgesloten met een verdediging en diploma-uitreiking tijdens een feestelijke ceremonie.

 

Diploma

Je ontvangt na afronding van de schoolleidersopleiding vakbekwaam het diploma Schoolleider Vakbekwaam. Je kunt je hiermee inschrijven als schoolleider bij het Schoolleidersregister.


Vrijstelling

Met het schoolleidersdiploma heb je vrijstelling voor het eerste jaar van de Master In. Leading & high performing Education (MILE).  Je start direct in het afstudeerjaar en dat geeft je de mogelijkheid om in 1,5 jaar je mastertitel te halen.

 

Wat is de tijdsbesteding?

Deze opleiding duurt 6 maanden. Het programma bestaat uit twee modules, elk opgebouwd uit vier of vijf lesdagen. Kan ik de opleiding ook volgen als ik niet op een school werkzaam ben op dit moment?

Dat kan, maar je moet dan wel een leerwerkplek zoeken voor minimaal 1 dag per week. Op deze plek kan je opdrachten uitvoeren en onderzoek doen.


Wat wordt er van mij verwacht?

We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een excellente leider maken.


Is de opleiding ook geschikt voor zij-instromers?

Ja, de opleiding is ook geschikt voor zij-instromers die een carriere-switch willen maken. Om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dien je wel een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of een baan in het onderwijs. Neem contact met ons op als je hier meer informatie over wilt.

 

Data
Het eerstvolgende startmoment voor de Schoolleidersopleiding Vakbekwaam is 1 november 2022. De volgende lichting start in april 2023. De lesdagen zijn doorgaans op dinsdag van 09:00 tot 16:00 uur.  


Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Bereikbaarheid Academica
Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG in Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit), tram 24 (tramhalte Vijzelgracht).
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit).

 

Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord.  Metro 52 brengt u vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Toelatingseisen voor Schoolleidersopleiding Vakbekwaam

 • Afgeronde hbo-opleiding
 • Geschikte leerwerkplek
 • Schoolleidersdiploma Basisbekwaa. Indien diploma behaald bij Academica
 • Schoolleidersdiploma Basisbekwaam + schakelprorgamma. Indien diploma ergens anders behaald. Neem contact op voor meer informatie.

 

Toelatingseisen voor jaar 2 Master In. Leading & high performing Education

 • Afgeronde opleiding schoolleider vakbekwaam (diploma bij Academica behaald) of Afgeronde opleiding schoolleider vakbekwaam + schakelprogramma (diploma niet bij Academica behaald). Neem contact op voor meer informatie.
 • Geschikte leerwerkplek

 

Toelatingseisen Zij-instromers
Deze opleiding is ook geschikt voor zij-instromers die een carrièreswitch willen maken naar schoolleider (schooldirecteur) in het basisonderwijs. Om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dient u een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of baan in het onderwijs. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover. We helpen u graag.


 

 

De prijs van de Schoolleidersopleiding Vakbekwaam is € 4.800 (vrij van btw). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). Het boekenpakket zit niet bij opleidingskosten inbegrepen. Indien u uw Schoolleidersdiploma Basisbekwaam niet bij academica heeft behaald heeft u mogelijk een schakelprogramma te volgen. De investering hiervoor verschilt per persoon en wordt apart in rekening gebracht. Neem contact op voor meer informatie.
Meld u eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om uw inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kunt u in 3 stappen uw inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul uw contactgegevens in. Zo weten we wie u bent en hoe we u kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van uw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig uw inschrijving.

Na afronding van uw inschrijving ontvant u binnen enkele minuten uw studieovereenkomst op het door u opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op om u te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat u kan verwachten. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegenlijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Gerelateerde opleidingen

Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Basis- en Vakbekwaam in 12 maanden, óók voor zij-instromers.

Erkend Schoolleidersdiploma

Master In. Leading and high performing Education

Voor leiders in het onderwijs die hun impact naar het hoogste niveau willen brengen.

Master of Arts (NVAO erkend)

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam