Skip to content

Schoolleidersopleiding Vakbekwaam

Vakbekwaam in 6 maanden, óók voor zij-instromers!
 • Word erkend schoolleider
 • Leer onderwijs verbeteren vanuit wetenschappelijke inzichten
 • Leer veranderingen echt laten slagen d.m.v. effectief leiderschap
Infosessie bijwonen?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

 

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

De Schoolleidersopleiding van Academica is onderdeel van de Master In. Leading & high performing Education en is er voor schoolleiders die meer willen dan gewoon een goede schoolleider zijn. Door de opleiding groeit een schoolleider in leiderschap en krijgt de juiste kennis en instrumenten aangereikt om een school continu te blijven ontwikkelen. Evidence-based onderwijs staat daarbij centraal.

Wij bieden een kwalitatief hoge opleiding die ervoor zorgt dat je binnen 1 tot 1,5 jaar zowel basis- als vakbekwaam bent. Je leert wat effectief leiderschap is, zodat je veranderingen binnen je organisatie kunt laten slagen. De kwaliteit van je team ga je optimaal benutten en je leert hoe je onderzoeksresultaten inzet om het onderwijs op jouw school te verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling en leert hoe je jouw impact kunt vergroten om uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en ambities te stellen.

Wij leiden de schoolleiders van de toekomst op, de schoolleiders die het verschil willen maken en de onderwijskwaliteit op hun school een serieuze boost willen geven. Misschien is het wel iets voor jou.

De Schoolleidersopleiding vakbekwaam is speciaal ontwikkeld voor:

 

 • Schoolleiders die reeds basisbekwaam zijn en willen doorontwikkelen
 • (Toekomstige) schoolleiders, directeuren en adjunct-directeuren in het primair- en voortgezet onderwijs die nét iets meer willen leren, hun ontwikkeling serieus nemen en de kwaliteit van het onderwijs willen verbeteren.
 • Zij-instromers die een carrière-switch willen maken naar het onderwijs.

 

• Duurt 6 maanden

• Bestaat uit twee modules

• Vier of vijf lesdagen per module

• De studielast is afhankelijk van jouw persoonlijke leerrroute.

 

Inhoud Schoolleidersopleiding Vakbekwaam

Een module los volgen? Neem contact op met het Student Service Center voor de mogelijkheden.

 

Contacteer SSC


Module: Effectief leiderschap
In deze module staat het internationaal bekende gedachtegoed van Zenger I Folkman centraal: van goed naar uitstekend. Wij starten aan het begin van de module met het 360˚-assessment van Zenger I Folkman. Dit assessment vormt de basis voor jouw persoonlijk groeidocument. Je ontwikkelt effectief leiderschap en leert leidinggeven aan verandering. Hierbij besteden we veel aandacht aan een essentieel thema bij effectief leiderschap: feedback. Daarnaast leer je alles over de leider als coach en hoe je dit zelf in kunt zetten in je dagelijkse praktijk.

Module: Onderzoek
Tijdens deze afrondende module staat praktijkgericht onderzoek centraal. Je leert verschillende aspecten van (wetenschappelijk) onderzoek op waarde schatten, maakt kennis met ethische dilemma’s in onderzoek en leert onderzoek professioneel toe te passen en op te zetten. Je, ontwikkelt onderzoeksvaardigheden en leert deze vertalen naar de praktijk. Je krijgt meer inzicht in verschillende soorten onderzoek en de relatie tussen onderzoek, theorie, beleid en praktijk. Je sluit de module af met een paper die gericht is op beleid en het tweede deel op het opzetten van een onderzoek. Hierover geef je in de laatste bijeenkomst een presentatie. Je hoeft zelf geen onderzoek uit te voeren.

Afsluitend
De Schoolleidersopleiding wordt afgesloten met een verdediging en diploma-uitreiking tijdens een feestelijke ceremonie.

 

Diploma

Je ontvangt na afronding van de Schoolleidersopleiding Vakbekwaam het diploma schoolleider vakbekwaam. Je kunt je hiermee inschrijven als schoolleider bij het Schoolleidersregister.


Vrijstelling

Met het schoolleidersdiploma heb je vrijstelling voor het eerste jaar van de Master In. Leading & high performing Education (MILE). Je start direct in het afstudeerjaar en dat geeft je de mogelijkheid om in 1,5 jaar je mastertitel te halen.

Wat is de tijdsbesteding?

Deze opleiding duurt 6 maanden. Het programma bestaat uit twee modules, elk opgebouwd uit drie of vier lesdagen. Kan ik de opleiding ook volgen als ik niet op een school werkzaam ben op dit moment?

Dat kan, maar je moet dan wel een leerwerkplek zoeken voor minimaal 1 dag per week. Op deze plek kan je opdrachten uitvoeren en onderzoek doen.


Wat wordt er van mij verwacht?

We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een excellente leider maken.


Is de opleiding ook geschikt voor zij-instromers?

Ja, de opleiding is ook geschikt voor zij-instromers die een carrièreswitch willen maken. Om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dien je wel een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of een baan in het onderwijs. Neem contact met ons op als je hier meer informatie over wilt.

Nader te bepalen

Bijeenkomsten
De lesdagen zijn doorgaans van 09:00 tot 16:00 uur.  

 

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam tenzij anders vermeld, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany-studiedagen worden in overleg gepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Toelatingseisen voor Schoolleidersopleiding Vakbekwaam

 • Afgeronde hbo-opleiding
 • Geschikte leerwerkplek
 • Schoolleidersdiploma Basisbekwaam. Indien diploma behaald bij Academica
 • Schoolleidersdiploma Basisbekwaam + schakelprogramma. Indien diploma ergens anders behaald. Neem contact op voor meer informatie.

 

Toelatingseisen voor jaar 2 Master In. Leading & high performing Education

 • Afgeronde opleiding schoolleider vakbekwaam (diploma bij Academica behaald) of Afgeronde opleiding schoolleider vakbekwaam + schakelprogramma (diploma niet bij Academica behaald). Neem contact op voor meer informatie.
 • Geschikte leerwerkplek

 

Toelatingseisen zij-instromers
Deze opleiding is ook geschikt voor zij-instromers die een carrièreswitch willen maken naar schoolleider (schooldirecteur) in het basisonderwijs. Om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dien je een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of baan in het onderwijs. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover. We helpen je graag.


 

 

De prijs van de Schoolleidersopleiding Vakbekwaam is € 5.750 (vrij van btw). Dit is exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). Het boekenpakket zit niet bij opleidingskosten inbegrepen. Indien je je Schoolleidersdiploma Basisbekwaam niet bij academica hebt behaald, heb je de mogelijk een schakelprogramma te volgen. De investering hiervoor verschilt per persoon en wordt apart in rekening gebracht. Neem contact op voor meer informatie.
Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompany-traject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam