Skip to content
Terug naar overzicht

Doen wat werkt

Interview met Anne Schenkkan over haar opleiding tot schoolleider
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 9 maart 2023
Leestijd 5 minuten
Twitter LinkedIn

Jarenlang stond Anne Schenkkan voor de klas in het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs. Op een gegeven moment besloot ze het onderwijs te verlaten, om jaren later midden in een coronacrisis terug te keren. Niet als leerkracht, maar als schoolleider. Nu weet ze zeker dat ze goed op haar plek zit.

 

Dit is waar ik thuis hoor. Het onderwijs en de rol als schoolleider past mij als een jas.

 

Van het onderwijs naar het bedrijfsleven

Na jarenlang voor de klas staan besloot Schenkkan het onderwijs in te ruilen voor het bedrijfsleven. Waarom Schenkkan het onderwijs verliet kwam door een combinatie van dingen. “Het was rond de tijd dat passend onderwijs werd ingevoerd. Heel veel dingen overkwamen het onderwijs en ik vroeg me steeds meer af of dit ook het beste was voor de leerlingen. Daarnaast had ik soms leidinggevenden die zich gedroegen als ‘chirurgen’, ze gingen hakken in het team. Dat vond ik zo pijnlijk en ik begon het plezier en mijn bevlogenheid te verliezen. Ik vind dat je dan je vak niet meer kan uitoefenen en je dus iets anders moet gaan doen. Daar heb ik toen voor gekozen.” Schenkkan ging nadat ze een jaar in Thailand was geweest aan het werk als eventmanager, trainer en projectmanager, maar bleef altijd bezig in de hoek van kennisoverdracht. “Ik ben gewoon heel geïnteresseerd in de ontwikkeling van mensen.”

 

Ik zat daar in mijn commerciële functie en voelde aan alles dat ik daar niet hoorde.

 

En weer terug

Toen kwam de coronacrisis en gebeurde er iets bij Schenkkan. “Ik zat daar in mijn commerciële functie en voelde aan alles dat ik daar niet hoorde. Ik hoorde ook in een vitaal beroep te zitten en werd gewoon jaloers: ik wil dat ook.” Schenkkan wist zeker dat ze niet meer voor de klas wilde en het idee om schoolleider te worden had al vaker in haar hoofd gespeeld. “Ik was misschien gewoon een beetje onzeker. Kan ik het wel? Is dit wel het goede moment? En op een gegeven moment besloot ik dat het onderwijs is waar ik thuis hoor.”

 

Ik weet niet hoe ik het had moeten doen als ik de opleiding niet had gehad.

 

Schoolleider worden

Schenkkan hoort thuis in de onderwijswereld, maar ook in de rol van schoolleider. “Het is duizend procent het jasje dat mij past.” In augustus startte ze met haar baan en besloot ook direct de schoolleidersopleiding te doen. Dat werd een heel druk jaar met een gezin met jonge kinderen, Corona, starten met een nieuwe functie op een nieuwe school én dan ook nog een opleiding doen. “Het was heel uitdagend, maar haalbaar. Ik had het niet anders willen doen.” Volgens Schenkkan sloten de opleiding en de praktijk gewoon heel vaak op elkaar aan. “Vaak als iets in mijn eigen school wilde gaan doen, dan kwam het in de opleiding vrijwel direct aan de orde of was het al aan de orde geweest. Hierdoor had ik echt handvatten om dat eerste schooljaar door te komen. Ik weet niet hoe ik het had moeten doen als ik de opleiding niet had gehad.”

Ik heb alle tools in handen gekregen om een school naar een hoger niveau te tillen.

 

Schoolleidersopleiding

Schenkkan geeft aan dat als ze de opleiding niet had gehad, ze een totaal andere schoolleider was geweest. “Dan was ik een schoolleider geweest die heel goed op de winkel kon passen. Nu ben ik een schoolleider die van de hoed en de rand weet. Ik heb alle tools in handen gekregen om een school naar een hoger niveau te tillen. Dus dat ben ik nu aan het doen.”

 

Er wordt echt gezegd: ga doen wat werkt en ga dus niet doen wat je denkt dat goed is.

 

Doen wat werkt

De kennismaking met Academica maakte indruk op Schenkkan. “De eerste lesdag viel ik bijna van m’n stoel. Academica is soms erg stellig, maar ik heb daardoor ook heel veel geleerd als starter. Het belangrijkste vindt Schenkkan dan ook dat Academica wel echt een stelling inneemt. “Er wordt echt gezegd: ga doen wat werkt en ga dus niet doen wat je denkt dat goed is. Dat is een enorme omslag. Ik stond daarvoor open om die slag te maken, maar ik ben echt van heel ver gekomen. Het is heel veelbetekenend wat ik heb geleerd en wat ik hoop dat veel toekomstige schoolleiders dat ook gaan leren.”

Ook interesse om schoolleider te worden? Lees meer over de schoolleidersopleiding.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam