Skip to content
Terug naar overzicht

Dé uitdaging voor 2022: Ga op zoek naar jouw 'sweet spot'

Drs. Margareth de Wit MBA
Auteur Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 11 april 2023
Leestijd 5 minuten
Twitter LinkedIn

Steve Jobs gaat de geschiedenis in als één van de meest succesvolle leiders. Maar Steve Jobs was geen perfecte leider. Sterker nog, Steve Jobs was geen gemakkelijke man en had eigenzinnige trekken. Jobs deed echter één ding heel erg goed. Hij werkte vanuit zijn ‘sweet spot’. Hij droeg zijn passie uit naar zijn personeel en was hierin hypnotiserend aanstekelijk. Hij was daarnaast ook competent én wist waar de organisatie - en de klant - behoefte aan had. Hij keek niet alleen naar het hier en nu, maar vooral ook naar de toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat succesvol leiderschap continu drie elementen samenbrengt en in de overlap van die drie elementen vind je jouw sweet spot. Het is de positie waar je competentie, organisatiebehoefte én passie samenkomen. In dit artikel leg ik je uit hoe dat werkt.

In de spiegel kijken

Als je succesvol wilt zijn is het belangrijk in de spiegel te kijken en te bepalen hoe het met jouw passie, competentie en organisatiebehoefte gesteld is. Vervolgens kun je focus aanbrengen en op zoek gaan naar jouw sweet spot. Onderstaande vragen kunnen hierbij helpen.

Competentie

 • Hoe worden jouw acties gewaardeerd door je omgeving?
 • Waarmee onderscheid jij je van anderen in jouw omgeving?
 • Wat zeggen mensen tegen jou als ze je een compliment geven?
 • Wat is de rode draad van het succes in jouw loopbaan en wat zijn jouw acties daarin?

Organisatiebehoefte

 • Op welk niveau binnen de organisatie kun jij de grootste impact hebben?
 • Wat is de grootste behoefte van de organisatie om tot duurzame resultaten te komen?
 • Welke te realiseren resultaten zouden het grootste verschil maken voor de algehele effectiviteit van de organisatie?
 • Welke activiteiten zouden klanten, stakeholders en de samenleving het meest waarderen?

Passie
 • Welke activiteiten vind je écht leuk?
 • Welke activiteiten geven je het gevoel van betrokkenheid en energie?
 • Wanneer vergeet je even de tijd, omdat je volledig opgaat in het moment?


Op zoek naar de sweet spot

Jouw sweet spot bereik je door de drie elementen (competentie, organisatiebehoefte en passie) met elkaar in verbinding te brengen en in de overlap daarvan vind je de sweet spot. Dit is niet eenvoudig of vanzelfsprekend. Vaak werken we vanuit de verbinding van twee van de drie elementen waardoor we uiteindelijk vervreemdend of met te veel spanning in ons werk staan.

Ik omschrijf drie veel voorkomende scenario’s.

Scenario 1: routine.
Je beschikt over de benodigde competentie en weet wat de organisatie nodig heeft, maar de passie voor je werk ontbreekt of is verdwenen. Je werk voelt betekenisloos en geeft geen energie meer. Je hebt het gevoel routinematig bezig te zijn en ziet de meerwaarde van je werk niet meer in.

Als je te lang en te vaak het gevoel hebt routinematige werkzaamheden te verrichten, zul je steeds minder bewust en nauwkeurig je competentie inzetten. Je competentie blijft niet meer up-to-date en verliest aan kwaliteit. Ook kan het zijn dat je werk zoveel energie kost, dat je in een burn-out belandt.

Elke baan heeft routinematige aspecten, dit is onontkoombaar. Het gaat er alleen om hoe jij je werk ervaart. Als je dat steeds meer als een sleur ervaart en geen passie haalt uit wat je doet, moet je je werk opnieuw inrichten of ander werk gaan zoeken.

Scenario 2: beginner.
Je hebt passie voor wat je doet en weet ook wat de behoeften van de organisatie zijn, maar je beschikt (nog) niet over de juiste vaardigheden.

De mensen om je heen zullen op een bepaald moment verwachten dat je presteert. Wanneer dit in hun ogen niet snel genoeg gebeurt, kan dit irritatie opwekken of leiden tot kritiek. Problemen ontstaan als de verwachtingen niet helder zijn en als je onvoldoende wordt begeleid om je competentie te ontwikkelen.

Het gevaar ligt op de loer dat je je passie kwijtraakt en afhaakt. Het is daarom belangrijk om duidelijkheid te hebben over de verwachtingen, over de tijd van inwerken én wat precies de kwaliteiten en competenties zijn die van jou gevraagd worden.

Scenario 3: hobby.
Je bent gepassioneerd bezig met allerlei activiteiten waar je energie van krijgt, Je bent er ook goed in, maar ze hebben geen echte meerwaarde voor de organisatie.

Als je te lang in dit scenario actief bent, bestaat het risico dat je ondergewaardeerd wordt en niet gezien gaat voelen. Collega’s zullen je vermijden om niet door jou lastiggevallen te worden. Het is daarom belangrijk dat je werk relevant blijft, want als je te lang in de hobbyzone blijft hangen, word je op termijn ongelukkig en/of zet de organisatie je buiten spel.

Het is daarom belangrijk dat je genoeg feedback verzamelt over de meerwaarde van de werkzaamheden die voor de organisatie echt nodig zijn.

 

Pak de regie

Alle drie de elementen moeten bij elkaar komen om vanuit onze sweet spot te werken; competentie, passie en organisatiebehoeften. Aan jou de uitdaging om jouw sweet spot te vinden. Wie zelf de regie weet te voeren, zal meer controle ervaren én succesvoller zijn. Misschien wel net zo succesvol als Steve Jobs ooit was.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam