Skip to content
Terug naar overzicht

Goede resultaten behalen én een betrokken team creëren. Het kan wél.

Drs. Margareth de Wit MBA
Auteur Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 7 april 2023
Leestijd 3 minuten
Twitter LinkedIn

Ze bestaan. Leiders die een goede balans weten te vinden tussen resultaatgerichtheid en het creëren van een betrokken team. Dit zijn niet zomaar leiders, maar de meest effectieve leiders. Dit blijkt uit onderzoek van Zenger en Folkman


Om uit te leggen hoe die leiders dat doen hebben Zenger en Folkman zes clusters van gedragingen geïdentificeerd. Ze verbinden resultaat- en mensgericht zijn en dienen hiermee zowel de mensen als de resultaten.


In dit artikel licht ik de zes clusters toe, zodat je als leider nog meer impact kunt hebben.

1. Communiceer duidelijk strategie en richting

We bereiken topresultaten als wij helder zijn over onze richting en begrijpen wat de strategie is om deze te bereiken. Wanneer mensen niet begrijpen wat de visie is, worden ze ontevreden. Ze weten niet welke richting ze op moeten. Leiders die visie en richting goed en duidelijk communiceren hebben uiteindelijk een meer betrokken team. 

2. Inspireer en motiveer

Resultaten kunnen op verschillende manieren bereikt worden. Mensen de juiste richting opduwen (pushen) lijkt misschien effectief, maar we zullen mensen vooral mee moeten nemen. Door mensen te inspireren en motiveren zullen werknemers niet alleen werken voor resultaten omdat het moet, maar ook omdat ze zelf graag willen (pullen). De juiste dynamiek van push en pull geeft de beste resultaten. Werknemers moeten het gevoel hebben dat zij een positief verschil kunnen maken. Leiders die loyaliteit, toewijding, passie en enthousiasme in hun team kunnen genereren en hun mensen inspireren, blinken uit in het creëren van een positieve werkomgeving en bereiken hiermee hun resultaten.

3. Stel streefdoelen vast

Als het lukt streefdoelen vast te stellen die worden geaccepteerd door teamleden, stimuleer je mensen om meer uit zichzelf te halen. De lat hoog leggen geeft ook de noodzaak om mensen hierin te ondersteunen. Door medewerkers te betrekken in het beslissingsproces en ze te laten meebeslissen over de streefdoelen, zullen ze zich gewaardeerd en bekwaam voelen. 

4. Wees integer en zorg voor vertrouwen

Als je als leidinggevende jouw medewerkers wilt stimuleren om resultaten te behalen, moet je allereerst het vertrouwen zien te winnen. Vertrouwen en de motivatie van werknemers gaan hand in hand. Als leidinggevende ben je een rolmodel. Het is belangrijk dat je de daad bij het woord voegt, zelf jouw eigen afspraken nakomt en investeert in de relatie met werknemers. Het resultaat? Werknemers vertrouwen erop dat je integer met mensen omgaat en gaan harder voor de gestelde doelen willen werken. 

5. Ontwikkel anderen

Leiders die zich richten op het ontwikkelen van mensen ervaren de voordelen hiervan in de resultaten die zij boeken. Mensen die zich continu ontwikkelen zijn productiever. De meeste mensen hebben de behoefte zichzelf te ontwikkelen en willen graag mogelijkheden krijgen om nieuwe vaardigheden en competenties te leren. Dit verhoogt de prestaties, maar tegelijkertijd wordt er een organisatiecultuur gecreëerd die stimulerend en boeiend is. Deze cultuur behoudt waardevolle werknemers, maar trekt ook nieuwe werknemers aan. 

6. Wees leerbaar

Sta open voor feedback en weet deze feedback op de juiste manier te implementeren om resultaten te optimaliseren. Als je hier als leidinggevende voor openstaat kun je de effectiviteit op het werk vergroten. Leiders die vragen om feedback van anderen en zich hard maken voor het verbeteren van de organisatie worden zeer gerespecteerd en gewaardeerd. Hun coachbaarheid is een voorbeeld voor iedereen. 


Kortom, het combineren van een focus op resultaat, met oprechte interesse in mensen, is een belangrijke vaardigheid. Het vormt een prachtige en krachtige combinatie. Een combinatie die een indrukwekkende impact heeft op effectiviteit en betrokkenheid bij zowel leiders als werknemers. Wie wil dat nu niet?  

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam