Skip to content
Terug naar overzicht

De tegensprakigheid van burgerschapsonderwijs

Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 18 maart 2024
Twitter LinkedIn

Onderwijs kan soms erg paradoxaal aanvoelen. Zo kunnen leerkrachten alleen de zelfstandigheid van hun leerlingen verbeteren door deze te limiteren. Dit met een belangrijke reden: door leerlingen eerst aan te leren wat zelfstandigheid is, kunnen zij zich uiteindelijk ook zelfstandig redden. Piet van der Ploeg, lector bij Academica University of Applied Sciences, schreef een artikel over hoe het burgerschapsonderwijs zichzelf eigenlijk tegenspreekt.

 

In dit artikel omschrijft Piet waarom het belangrijk is dat leerlingen de juiste handvatten krijgen om zelfstandigheid op te bouwen. Daarbij is het niet handig als (minderjarige) leerlingen zelf mogen meebepalen voor cruciale onderdelen van hun ontwikkeling, zoals de leermethode of het wel en niet mogen gebruiken van een smartphone in de klas. Lees het hele artikel van Piet van der Ploeg via onderstaande afbeelding. Wil je het artikel beter kunnen lezen? Klik dan op de afbeelding of open via deze link de volledige pdf-versie.

 

Piet van der Ploeg specialiseert zich in diverse onderdelen van het onderwijs, waaronder onderwijsethiek. Op woensdag 8 mei geeft hij een online masterclass over het belang van onderwijsethiek. Tijdens deze masterclass, die onderdeel is van de masterclass-serie Research@school, gaat hij in op de misconceptie dat de effectiviteit van het onderwijs goed genoeg zou zijn om te bepalen of een onderwijsmethode de juiste resultaten oplevert. Aan de hand van diverse kwesties omtrent deze opvatting, gaat hij dieper in op onderzoek dat aantoont wat goed onderwijs nu daadwerkelijk effectief maakt. Wil je ook bij deze masterclass aanwezig zijn? Schrijf je dan in via de onderstaande button.

 

  

 

 

 

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam