Skip to content
Terug naar overzicht

Durven we beslissingen te nemen?

Onze complexe uitdagingen vereisen leiders die beslissingen durven te nemen op basis van de data
Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 28 juli 2023
Twitter LinkedIn

Er is steeds meer bewijs dat duurzaamheid op de lange termijn niet duurder is, maar juist kostenbesparend kan zijn! Durven we beslissingen te nemen, daar waar de wetenschap - met haar toenemende data - en de praktijk ons uitdaagt? 

Ons leiderschap is in verwarring. We ervaren steeds meer de gevolgen van klimaatverandering. Er is steeds meer bewijs dat duurzaamheid op de lange termijn niet duurder is, maar juist kostenbesparend kan zijn. Echter, bedrijven die duurzaam willen ondernemen worden geconfronteerd met obstakels op het gebied van het leiderschap, wetgeving en innovatie (van Beumer et al., 2021). Onze complexe uitdagingen vereisen robuust leiderschap en leiders die beslissingen durven te maken op basis van data. *Zie het artikel waarin Margareth de Wit verteld over leiderschap in de Publicatie in Topic Talks - Innovatief NL - 30 juni 2023

Onderwijs speelt een cruciale rol bij het opleiden van professionals die niet alleen uitblinken in hun vakgebied, maar leiderschap met lef tonen.


Een nieuwe generatie leiders moet opstaan.

Voor álle leiders, die op topniveau in hun kracht willen staan en daar in actie willen komen. Wij hebben jullie nodig om moedige stappen te zetten voor een betere toekomst voor ons allemaal.
Maar waar halen we ze vandaan en wie leidt ze op? Van onze toonaangevende onderwijsinstellingen wordt verwacht dat zij studenten de mogelijkheid bieden om een innovatieve benadering van leiderschapsontwikkeling en duurzaamheid toe te passen in hun analyses en praktijkervaringen. Maar gebeurt dit ook?

Onderwijs speelt een cruciale rol
Professionals moeten niet alleen uitblinken in hun vakgebied, maar leiderschap met lef tonen!
Bij Academica staat de ontwikkeling van het leiderschap centraal, waarbij studenten uitgedaagd worden om hun impact op de omgeving te onderzoeken en verantwoordelijkheid te nemen op individueel, team- en organisatieniveau. De ontwikkeling van leiderschap met een duurzame impact vereist aandacht voor leiderschapscompetenties zoals actiegerichtheid, ambitie, risicobereidheid en inlevingsvermogen, aldus de Wit in haar boek "Making Shift Happen" en tevens de ontwikkelaar van een  vernieuwde MBA.

De traditionele MBA
De “Old school” MBA’s blijven vooralsnog veilig bij hun programma’s met af en toe een toefje duurzaamheid. In onze masters en programma's wordt gebruikgemaakt van een raamwerk dat vijf essentiële duurzaamheidswaarden integreert en de basis legt voor duurzame bedrijfsvoering.

De MBA leadership in Sustainability
In deze deeltijd MBA wordt gebruikgemaakt van een raamwerk dat vijf essentiële duurzaamheidswaarden integreert en de basis legt voor duurzame bedrijfsvoering. Centraal staat de ontwikkeling van het leiderschap, waarbij studenten uitgedaagd worden om hun impact op de omgeving te onderzoeken en verantwoordelijkheid te nemen op individueel, team- en organisatieniveau. De ontwikkeling van leiderschap met een duurzame impact vereist aandacht voor leiderschapscompetenties zoals actiegerichtheid, ambitie, risicobereidheid en inlevingsvermogen.


De MBA geeft hier invulling aan de hand van: 

1. Leiders bewust maken van het effect van hun keuzes; leiders die keuzes durven te maken.

Om leiding te geven en te versnellen is het essentieel dat leiders verder kijken dan alleen hun financiële kosten en baten. Het concept van waarde evolueert naar een breder begrip waarbij organisaties verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. 

2. Samenwerking tussen wetenschap (data!) en praktijk.

Om een toekomst te creëren waarin leiderschap en duurzaamheid hand in hand gaan, is een samenwerking tussen wetenschap en praktijk vereist. Dit vraagt om actiegerichtheid, zowel van de academische wereld als van leiders die organisaties moeten leiden te midden van verwarring. Hierbij is de dialoog en het besef van wederzijdse afhankelijkheid tussen leiders, medewerkers en de wereld van steeds groter belang.

De ontwikkeling van leiderschap met een duurzame impact vereist aandacht voor leiderschapscompetenties zoals actiegerichtheid, ambitie, risicobereidheid en inlevingsvermogen.

3. De enige data-driven leiderschapsopleiding in Europa met de focus op "APPLIED".
De MBA zet tot actie! De focus ligt op de ontwikkeling van jouw leiderschapssterktes en het uitbouwen van je sterktes - in de praktijk. Dit doen we aan de hand van de data-driven leiderschapsmethode van Zenger Folkman, ook gebruikt door o.a. Allianz, Danone en NASA. Op deze manier ontwikkel je je op efficiënte wijze tot leider op topniveau. Een leider die impact maakt!

 

Wij starten weer op 7 september 2023

(Stel je MBA opleiding niet uit!)

Voor alle leiders met lef die hun sterktes willen uitbouwen en die hun rol als leider willen ontwikkelen tot een consistente duurzame leiderschapspositie...voor jullie hebben wij een geaccrediteerde, unieke, data-driven MBA programma ontwikkeld. Ben je nieuwsgierig naar het programma van onze MBA-studie? 

Download de MBA brochure
Publicatie-topicnederland-sustainable-innovatie-leadership


Bron: https://topicnederland.nl/oplossingen-die-ons-leven-leuker-en-makkelijker/

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam