Skip to content
Terug naar overzicht

We hebben inspirerende leiders met lef nodig

Het is tijd voor een nieuwe generatie van leiders, leiders met lef én oog voor alle aspecten van duurzaamheid. Wat is daarvoor nodig? Moreel leiderschap en een duidelijk verhaal!
Drs. Margareth de Wit MBA
Auteur Drs. Margareth de Wit MBA
Laatst gewijzigd 28 november 2022
Twitter LinkedIn

Een aaneenschakeling van oorzaak en gevolg omspant de wereld. Milieuvervuiling leidt tot klimaatverandering, landbouwsystemen raken ontregeld, er breekt hongersnood uit, de samenleving raakt ontwricht. De keten van oorzaak en gevolg geeft een wereldwijde migratiegolf van ongekende omvang. De komst van migranten creëert angst en onvrede en zorgt voor politieke aardverschuivingen. Er is uiteenlopende kennis en kunde nodig om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Het is tijd voor een nieuwe generatie van leiders, leiders met lef en oog voor alle aspecten van duurzaamheid. Leiders die inspireren om mensen uit te nodigen het andere verhaal met elkaar te gaan maken.

Gandhi zei: "Ik denk dat leiderschap ooit bestond uit dominantie en spierkracht, maar vandaag betekent het je kunde om overweg te kunnen met mensen." Een uitspraak die zeker van toepassing is in de wereld waar we nu in leven. Kracht, dominantie en macht is niet meer wat er van een leider wordt verwacht. Wat kan ik doen om het verschil te maken, voor mijn team, mijn organisatie, en de wereld waarin we allemaal willen leven.

Vertrouwen is de eerste stap
De meeste mensen werken hard om hun competenties te demonstreren, omdat ze sterk en vaardig willen overkomen. Helaas is deze aanpak niet afdoende. Wanneer leiders hun vaardigheden en sterktes laten zien voordat ze het vertrouwen hebben gewonnen, lopen ze het risico om een cultuur van angst te creëren en daarmee disfunctioneel gedrag op te roepen. Het is belangrijk dat een leider zich moreel juist gedraagt. Een leider die amoreel is, vormt een bedreiging voor de groep als collectief, omdat het gedrag van de leider niet meer voorspeld kan worden.

Moreel leiderschap
Iedere leider heeft zijn of haar manier van leiderschap. Bewust of onbewust worden organisaties en onze samenleving begeleid naar de hand van de leiderschapsstijl van de leidinggevende; maar wat is ‘goed’ en wat ‘slecht’? De vraag om Moreel Leiderschap is hierbij actueel.

Maar wat is moreel leiderschap nou eigenlijk? Moreel leiderschap houdt in dat je je er écht van bewust bent welke kernwaarden voor jou belangrijk en actueel zijn, en dat je hier actief en integer naar handelt. Uit onderzoek blijkt dat de ‘besmetting door leiders’ enorm groot is. Senior leiders die zich moreel gedragen hebben een positief effect op het morele gedrag van hun managers. De managers hebben vervolgens een positief effect op de gedragingen van hun medewerkers. Omgekeerd is tevens van toepassing. A-morele leiders creëren zogenaamde “toxic cultures”.
Wat is er voor nodig om te zorgen dat we niet afglijden naar een cultuur waarin we alleen de negatieve kant zien en iedereen als gevaar? Hoe kunnen we inspireren om het beste uit eenieder voor de samenleving als geheel na te streven? Zijn we hiervoor afhankelijk van enkelen? Of kunnen we het zelf leren en doen?

You can learn to inspire
Inspirerend leiderschap wordt vaak gezien als iets dat sommige mensen wél hebben en anderen niet. Gelukkig is dit niet waar; uit het onderzoek van Zenger Folkman blijkt dat inspirerend leiderschap bestaat uit gedragingen die wel degelijk te identificeren en ontwikkelen zijn. Dit is goed nieuws want
inspirerend leiderschap verbindt en geeft mensen de mogelijkheid om met elkaar ergens voor te gaan. Het vermogen om te inspireren en motiveren is zoals we weten uit het onderzoek van Zenger Folkman een krachtige competentie om de effectiviteit van het werken met elkaar te verhogen. Een leider die inspireert en motiveert tot een andere manier van kijken en doen is noodzakelijk binnen teams en hun organisaties. Meer dan ooit is er behoefte aan het creëren van zicht op een andere manier van werken en leven met elkaar.

Feedback als start…?
De transitie naar verandering start bij feedback. Je kan het geven van feedback vergelijken met een bewegend object. Je kan het object niet raken tenzij je feedback krijgt over de veranderingen in zijn beweging, net zoals je niet kunt zien of een medicijn een remedie is, tenzij je feedback krijgt over hoeveel mensen herstellen wanneer ze het toegediend krijgen.

We weten dat het geven van feedback aan je team een krachtige middel is om de betrokkenheid en inzet te vergroten. Medewerkers die constructieve feedback ontvangen, voelen zich meer gewaardeerd, zijn gelukkiger op hun werk en ontwikkelen zich sneller. Dit zouden we met elkaar ook meer moeten doen. Zowel constructieve feedback als, daar waar nodig, corrigerende feedback geven.

We hebben leiders met lef nodig
Het is duidelijk dat er wereldproblemen zijn die onomkeerbaar lijken. Het is meer dan ooit essentieel om leiders op te leiden die de ‘probleemoplossers’ worden van de toekomst en het lef hebben om op een andere manier te kijken. In een sterk veranderende wereld moet leren het uitgangspunt zijn zodat de jongere generatie straks beschikt over de kennis én instrumentaria om tot actie te komen.

Inspirerende leiders werken vanuit een heldere en duurzame visie, ze stellen anderen in staat te handelen, ze geven zelf het goede voorbeeld en nemen de organisatie en de samenleving mee vanuit het perspectief naar een duurzame toekomst. De scherpe focus op duurzaamheid en leiderschap binnen jouw specialisatie maakt onze MBA Leadership in Sustainability uniek.

Dit artikel verscheen op 23 november 2022 op managementsite.nl. Tevens, in mijn boek Making Shift Happen beschrijf ik hoe je als leider effectief en moreel te werk kan gaan, gebaseerd op wereldwijd onderzoek over leiderschap.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam