Skip to content

Schoolleidersopleiding Basis- en Vakbekwaam

Basis- en vakbekwaam in 12 maanden, óók voor zij-instromers!
 • Word erkend schoolleider
 • Leer onderwijs verbeteren vanuit wetenschappelijke inzichten
 • Leer veranderingen echt laten slagen d.m.v. effectief leiderschap
Infosessie bijwonen?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met 8,3

 

 

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

De Schoolleidersopleiding van Academica is onderdeel van de Master In. Leading & high performing Education en is er voor schoolleiders die meer willen dan gewoon een goede schoolleider zijn. Door de opleiding groeit een schoolleider in leiderschap en krijgt deze de juiste kennis en instrumenten aangereikt om een school continu te blijven ontwikkelen. Evidence-based onderwijs staat daarbij centraal.

Wij bieden een kwalitatief hoge opleiding die ervoor zorgt dat je binnen 1 tot 1,5 jaar zowel basis- als vakbekwaam bent. Je leert wat effectief leiderschap is, zodat je veranderingen binnen je organisatie kunt laten slagen. De kwaliteit van je team ga je optimaal benutten en je leert hoe je onderzoeksresultaten inzet om het onderwijs op jouw school te verbeteren. Je werkt actief aan je eigen ontwikkeling en leert hoe je jouw impact kunt vergroten om uiteindelijk de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en ambities te stellen.

Wij leiden de schoolleiders van de toekomst op, de schoolleiders die het verschil willen maken en de onderwijskwaliteit op hun school een serieuze boost willen geven. Herken je je hierin? Download dan de brochure met meer informatie.

De schoolleidersopleiding is speciaal ontwikkeld voor:

 

 • (Toekomstige) schoolleiders, directeuren en adjunct-directeuren in het primair- en voortgezet onderwijs die nét iets meer willen leren, hun ontwikkeling serieus nemen en de kwaliteit van het onderwijs willen verbeteren.
 • Zij-instromers die een carrière-switch willen maken naar het onderwijs.

Deze mensen gingen je voor

• Duurt 1 tot 1,5 jaar

• Bestaat uit vijf modules

• Drie of vier lesdagen per module

• Na afronding van module 1, 2 en 3 ben je basisbekwaam, rond je ook module 4 en 5 af dan ben je vakbekwaam.

• 10 - 15 uur zelfstudie per week

 

Inhoud modules

Een module los volgen? Neem contact met ons op.

 

Module 1: Schoolleiders hebben impact I
Tijdens de eerste module verkennen wij het speelveld van de schoolleider. Je leert alles wat je moet weten over effectief leiderschap en introduceren de kenmerken van een High Performing School. Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van onderwijs en de organisatie. Uiteraard allemaal op basis van wetenschappelijke inzichten.

Module 2: Onderwijskundig leiderschap I
Je ontwikkelt een visie op leren, voor zowel de leerlingen op school als voor de organisatie. Hoe kun je binnen je school veranderen en verankeren? We gaan uitgebreid in op evidence-informed werken als basis voor jouw onderwijskundig leiderschap en formatief handelen. Daarnaast wordt in deze module aandacht besteed aan financiën en huisvesting.

Module 3: Professionele leergemeenschap I
Je leert alles over de lerende organisatie en het werken met professionele leergemeenschappen. Je analyseert de professionele schoolcultuur en leert deze doorontwikkelen. Ook besteed je in deze module aandacht aan de professionaliteit van leraren.

Module 4: Effectief leiderschap I
In deze module staat het internationaal bekende gedachtegoed van Zenger I Folkman centraal: van goed naar uitstekend. Wij starten aan het begin van de module met het 360˚-assessment van Zenger I Folkman. Dit assessment vormt de basis voor jouw persoonlijk groeidocument. Je ontwikkelt effectief leiderschap en leert leidinggeven aan verandering. Hierbij besteden we veel aandacht aan een essentieel thema bij effectief leiderschap: feedback. Daarnaast leer je alles over de leider als coach en hoe je dit zelf in kunt zetten in je dagelijkse praktijk.

Module 5: Onderzoek I
Tijdens deze afrondende module staat praktijkgericht onderzoek centraal. Je leert verschillende aspecten van (wetenschappelijk) onderzoek op waarde schatten, maakt kennis met ethische dilemma’s in onderzoek en leert onderzoek professioneel toe te passen en op te zetten. Je, ontwikkelt onderzoeksvaardigheden en leert deze vertalen naar de praktijk. Je krijgt meer inzicht in verschillende soorten onderzoek en de relatie tussen onderzoek, theorie, beleid en praktijk. Je sluit de module af met een paper die gericht is op beleid en het tweede deel op het opzetten van een onderzoek. Hierover geef je in de laatste bijeenkomst een presentatie. Je hoeft zelf geen onderzoek uit te voeren.

Afsluitend
De Schoolleidersopleiding wordt afgesloten met een verdediging en diploma-uitreiking tijdens een feestelijke ceremonie.

 

Diploma

Je ontvangt na afronding van de schoolleidersopleiding het erkende schoolleidersdiploma. Je kunt je hiermee inschrijven als schoolleider bij het Schoolleidersregister.


Vrijstelling

Met het schoolleidersdiploma heb je vrijstelling voor het eerste jaar van de Master In. Leading & high performing Education (MILE). Je start direct in het afstudeerjaar en dat geeft de mogelijkheid om in 1,5 jaar je mastertitel te halen.

Wat is de tijdsbesteding?

De volledige opleiding duurt een jaar. Het programma bestaat uit vijf modules, elk opgebouwd uit drie of vier lesdagen. Je kunt rekening houden met een tijdsinvestering van ongeveer 10 tot 15 uur zelfstudie per week.

Kan ik de opleiding ook volgen als ik niet op een school werkzaam ben op dit moment?

Dat kan, maar je moet dan wel een leerwerkplek zoeken voor minimaal 1 dag per week. Op deze plek kan je opdrachten uitvoeren en onderzoek doen.


Wat wordt er van mij verwacht?

We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een excellente leider maken.


Is de opleiding ook geschikt voor zij-instromers?

Ja, de opleiding is ook geschikt voor zij-instromers die een carriere-switch willen maken. Om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dien je wel een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of een baan in het onderwijs. Neem contact met ons op als je hier meer informatie over wilt.


Is de opleiding geaccrediteerd voor het Schoolleidersregister?

Ja, na afronding van deze opleiding beschik je over een erkend schoolleidersdiploma waarmee je je in kan schrijven bij het Schoolleidersregister.

Nader te bepalen

Bijeenkomsten
De lesdagen zijn van 09:00 tot 16:00 uur.  


Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam tenzij anders vermeld, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Toelatingseisen voor Schoolleidersopleiding (Jaar 1 Master In. Leading & high performing Education)

 • Afgeronde hbo-opleiding
 • Geschikte leerwerkplek

Toelatingseisen voor jaar 2 Master In. Leading & high performing Education

 • Afgeronde opleiding schoolleider vakbekwaam (diploma bij Academica behaald) of afgeronde opleiding schoolleider vakbekwaam + schakelprogramma (diploma niet bij Academica behaald). Neem contact op voor meer informatie.
 • Geschikte leerwerkplek

 

Toelatingseisen zij-instromers
Deze opleiding is geschikt voor zij-instromers die een carrièreswitch willen maken naar schoolleider (schooldirecteur) in het basisonderwijs. Om als zij-instromer deze opleiding af te ronden dien je een leerwerkplek te hebben. Denk daarbij aan een stageplek of baan in het onderwijs. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover. We helpen je graag.


 

 

De prijs van de Schoolleidersopleiding (basis- en vakbekwaam in 1 jaar) is € 12.000 (vrij van btw). Dit is inclusief de kosten van het 270˚/360˚-assessment van Zenger I Folkman en exclusief arrangementskosten (o.a. lunch/koffie/thee). Het boekenpakket zit niet bij opleidingskosten inbegrepen.

Mocht je alleen de opleiding tot schoolleider Basisbekwaam willen volgen, dan bedraagt de programmaprijs €7.935. Mocht je daarna besluiten om ook schoolleider Vakbekwaam te willen worden, kun je module 4 en 5 volgen, voor een programmaprijs van €5.750.


Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegelijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam