Skip to content
Terug naar overzicht

Beter leren hoe leren werkt

Academica
Auteur Academica
Laatst gewijzigd 15 juni 2022
Leestijd 3 minuten
Twitter LinkedIn

Klassenmanagement is de basis van alle onderwijsvaardigheden en het is belangrijk dat leraren meer leren over hoe leren werkt. Als je dit samen met je team doet zal het daadwerkelijk effect hebben in jouw klas. Werken aan goed klassenmanagement heeft alleen zin als je samen met je team strategieën, routines en beleidsregels afspreekt en volgt. En om het leren van leerlingen goed te kunnen volgen en voor te bereiden is het belangrijk te weten hoe leren werkt.

In de leergang High Performing Teachers gaan leraren met hun gehele team zich verdiepen in de wetenschap van het lesgeven.

 

Meer leren over leren

Als leraar kies je welke verschillende activiteiten je in de klas kunt doen en wil je dat je leerlingen met deze activiteiten zoveel mogelijk leren. Om de juiste keuzes te maken is het belangrijk te weten hoe leren werkt.

Wist jij bijvoorbeeld dat:

Je leren niet kunt zien. Als we leerlingen een toets laten maken, vragen stellen of een vaardigheid laten demonstreren, dan nemen we gedrag waar. De antwoorden die leerlingen geven - hun gedrag - is niet hetzelfde als hun leren.
Leren altijd de nodige moeite kost. Beginnelingen leren niet op dezelfde manier als experts. Dit heeft met ‘chunken’ te maken.
Je beter kritisch leert denken met krachtige kennis. Ook wel je algemene ontwikkeling, bijvoorbeeld kennis van de geschiedenis, de evolutietheorie en het milieu.
Ons werkgeheugen geactiveerd moet worden, maar zeker niet overbelast moet raken. Alleen dan wordt er geleerd. Maak eenvoudige taken een klein beetje moeilijker - en vereenvoudig ingewikkelde taken.
Herhalen gedurende langere tijd werkt. Je wilt uiteindelijk dat leerlingen leren het geleerde toe te passen in een andere situatie. Dit kun je bereiken door ze vaak hetzelfde te leren in verschillende contexten voor een langere tijd.

 

Klassenmanagement

Klassenmanagement is een belangrijk thema voor veel leraren. De grootste nachtmerrie van een leraar is een klas die niet luistert en waar continu onrust is. Iedere leraar weet: in deze klas wordt niet geleerd. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk leertijd is om de lesstof te leren. Klassenmanagement is moeilijk, maar het is dé basis van alle andere onderwijsvaardigheden.

et: in deze klas wordt niet geleerd. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk leertijd is om de lesstof te leren. Klassenmanagement is moeilijk, maar het is dé basis van alle andere onderwijsvaardigheden.

Het is daarom belangrijk dat je dit weet over klassenmanagement:

  • Zorg dat je strategieën hebt die je planmatig en doelbewust inzet. Strategieën zijn de moment-tot-momentbesluiten die leraren nemen over hoe ze met leerlingen moeten omgaan. Je kunt ze ook wel vaardigheden noemen, omdat leraren ze na veel oefening bijna onbewust gebruiken. Pas na kennis van de strategieën kun je ze goed toepassen. Kennis komt namelijk altijd voor vaardigheden.
  • Gedrag in de klas wordt voor een groot deel beïnvloed door omstandigheden. Routines kun je gebruiken om te voorkomen dat er gedragsproblemen in de klas ontstaan. Routines in de klas laten leerlingen zien wat passend gedrag is. Routines opbouwen kost tijd. Het is daarom voor startende leerkrachten een flinke uitdaging.
  • Maak als-dan afspraken voor de hele school en laat ze niet verschillen per klas. Dit zijn concrete beleidsafspraken die duidelijk maken wat de regels zijn en wat de gevolgen zijn als een leerling de regel overtreedt.

Tijdens de Post-HBO opleiding High Performing Teachers leer je samen met je team meer over hoe leren werkt, over toetsen, over het curriculum én over klassenmanagement.

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam