Skip to content

MBA Leadership in Sustainability

De executive MBA voor leiders die duurzaam impact willen realiseren
 • Het startpunt voor de nieuwe generatie leiders
 • De enige datadriven leadership MBA van Europa
 • Jouw leiderschapsuitdaging uitgewerkt vanuit de 5 waarden van een BCorp organisatie
Persoonlijk advies?
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO-erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie. Haal je MBA in 1,5 jaar of volg de ze modulair in je eigen tempo. Wil je meer weten over de modulaire mogelijkheden? Neem contact op.

 

De weg naar duurzaam leiderschap
Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend vraagstuk en de wereld heeft behoefte aan leiders met lef om hierin vooruitgang te stimuleren. Het leiding geven aan organisaties vanuit een andere visie is onze uitdaging. 

MBA Leadership in Sustainability
De ingrediënten van onze MBA zijn: meten, verdiepen & verbreden, oefenen en herhalen. Door het data-driven leiderschapstraject en een internationaal erkend duurzaamheids-framework leer je je positie kennen binnen het snel veranderende speelveld. In de MBA krijg je alle handvatten om door kennis en vaardigheden actie te stimuleren en impact te creëren op vier niveaus; me, we, work en world.

Specialisatie
Naast een stevige kennisbasis van bedrijfskundige vakken, biedt de MBA Leadership in Sustainability een specialisatie voor compliance en management  in de zorg. In deze specialisatie van deze NVAO-geaccrediteerde MBA ligt de nadruk op een praktijkgerichte en praktische opzet, waarbij steeds wordt ingespeeld op actuele zorg of compliance -onderwerpen. De scherpe focus op duurzaamheid en leiderschap binnen jouw specialisatie maakt onze MBA Leadership in Sustainability uniek.


Met de deeltijd MBA Leadership in Sustainability ga je de uitdaging aan. Download de brochure voor meer informatie.

Haal je MBA in 1,5 jaar of volg de ze modulair in je eigen tempo. Wil je meer weten over de modulaire mogelijkheden? Neem contact op.

 

Kijk jij al verder dan je eigen organisatie? Een succesvolle reis maakt je niet alleen. Om echt impact te realiseren zal je buiten je eigen sector moeten treden om de cross-over te kunnen maken. We leven in één wereld met collectieve uitdagingen die om gemeenschappelijke oplossingen vragen.

Deelnemers aan deze deeltijd MBA hebben gemeen dat zij allemaal professionals zijn die op zoek zijn naar een verdieping van hun professionele kennis én persoonlijke impact. De MBA-deelnemer is ambitieus en is bereid om kritisch naar zichzelf te kijken. 

De gemiddelde MBA-deelnemer is tussen de 30-45 jaar oud en heeft ruim 3 jaar relevante werkervaring. Om het academisch niveau in de groep te waarborgen, beschik je ook minimaal over een afgeronde Bachelor-opleiding op HBO-niveau. 

De opleiding hecht er grote waarde aan dat de deelnemer leert handelen vanuit een breed perspectief, samenwerkend in een multidisciplinair netwerk. Hiertoe streven we naar groepen met deelnemers uit verschillende sectoren, en in verschillende fasen van hun professionele ontwikkeling.

 

Deelnemers
2 deelnemers vertellen waarom zij de MBA gaan volgen.

 

Fysiotherapeut & ondernemer Daniël Buth

 

Arts geriatrie Julissa Cruz Gomez 

Modulair en goed te combineren met werk
In 1,5 jaar met slechts 40 fysieke collegedagen haal je niet alleen je MBA titel maar ook een internationaal erkend masterdiploma. Deze MBA is ook modulair te volgen. Wil je meer weten over de modulaire mogelijkheden? Neem contact op.

 

Leiderschap in de MBA Leadership in Sustainability

De 360 graden feedback assessment van Zenger Folkman, door o.a. Harvard University geroemd als één van de meest solide leiderschapsontwikkelmethodes ter wereld, biedt krachtige inzichten voor doelgerichte persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op jarenlang onderzoek onder succesvolle leiders. Deze wereldwijde leiderschapsdatabase en statistische analyse met logische verklaringen en uitvoerbare toepassing helpt je als leider, samen met je organisatie de reis te maken naar duurzaam leiderschap met impact.

 

Duurzaamheid in de MBA Leadership in Sustainability

In het MBA-programma wordt gebruik gemaakt van het internationale framework van B Lab “Business as a force for good”. De waarden: “workers, customers, community, governance en environment” komen hierbij aan bod. Je leert hoe deze zich tot de vier niveaus me, we, work en world verhouden. Ook doorloop je in sustainable trials bewezen succesverhalen van duurzame ondernemingen en kom je voor dezelfde keuzes te staan als de key stakeholders. Deze ervaringen neem je mee naar je eigen praktijk. 

 

Daag jezelf uit in onze Leadership Labs
In onze Leadership Labs bieden wij uitdagende en realistische casussen waarin je het geleerde in de praktijk kunt brengen door te oefenen en continu uitgedaagd te worden door gerenommeerde academici, praktijkexperts én je mede-deelnemers uit verschillende branches en disciplines. Deze interactie leidt tot onmiddellijk toepasbare inzichten voor je eigen LeadershipCase in jouw organisatie. De twee buitenlandse reizen, naar Zuid-Afrika en Brussel, zetten het geleerde in internationaal perspectief.

 

Specialisatie

Aan onze MBA is een team van topdocenten uit de praktijk betrokken, elk met een eigen specialisme. Zij bieden intensieve begeleiding bij studie, onderzoek én thesis.

Dit betekent het volgende voor de MBA met specialisatie:

 • LeadershipCase wordt volledig gericht op de eigen praktijk van jouw specialisatie
 • Drie Sustainable Trials worden ingericht voor de MBA met specialisatie
 • Thesis wordt volledig gericht op de eigen praktijk van jouw specialisatie

 

De MBA wordt ook op maat aangeboden. Bij interesse voor een groep van minimaal 15 deelnemers kunnen wij de opleiding aanbieden gericht op jouw organisatie, branche of beroepsgroep.

 

Het programma bestaat uit 7 modules waar leiderschap en duurzaamheid volledig bij geïntegreerd zijn. Voor meer vragen over inhoud en literatuur of onze visie op leiderschap?  Neem contact op met ons opleidingsteam! 

 

Academica voorziet haar studenten graag van wetenschappelijke artikelen doormiddel van het platform EBSCO. De toegang is kostenloos zolang je bij Academica studeert.

 

Modules
1.    Leadership: Making a difference
Lead with impact, 360° feedback assessment 
2.    Customer journey    
Entrepreneurship, innovation, business models
3.    Mission & Vision: Leadership Lab (1)     
Strategy, identity, branding
4.    International business    
Innovation & social return, business development
5.    Governance & Finance: Leadership Lab (2)    
Organizational design & processes, finance & control
6.    EU Market    
Institutions, European market, public affairs, law & IT, The European Green Deal
7.    Change & Impact Leadership Lab (3)   
Organizational dynamics, change management, 360° feedback hermeting

 

Docenten & sprekers

De docenten en sprekers bij de MBA Leadership in Sustainability zijn uitsluitend gerenommeerde academici en vooraanstaande praktijkexperts, waaronder:

 

 • Prof. dr. Hans Bossert, hoogleraar aan Stellenbosch University, lector Finance & accountancy bij InHolland University. Voorheen hoogleraar Public Governance aan de Nyenrode Business Universiteit en partner bij Deloitte.

 • Prof. dr. Goos Minderman, sinds 2007 bijzonder hoogleraar Public Law en public Governance aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar Good Governance aan de School of Public Leadership van de University of Stellenbosch. Hij is tevens oprichter/voorzitter van het Zijlstra Center for Public Control and Governance en boardmember of the Center of Executive Leadership (CELG) van de Rutgers University in Newark (New Jersey, VS).

 • Drs. Margareth de Wit MBA, expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling, generatiemanagement en change management, mastertrainer Zenger Folkman, auteur van het boek ‘Making Shift Happen’ en voorzitter van het College van bestuur van Academica Leadership & Learning

 • Prof. dr. Piet van der Ploeg, Lector en onderzoeker Ethiek, Pedagogiek en Filosofie, Academica University of Applied Sciences & Rijksuniversiteit Groningen.

 • Drs. Esther Spetter RC, voormalig lid Raad van Toezicht VO-raad, Directeur bedrijfsvoering, Finance & Control en Manager Financiën en Bedrijfsondersteuning.

 • Prof. dr. Wes Wierda, Professor Media & Marketing aan het Glion Institute of Higher Education in Zwitserland, Bestuurder/Director HMBS Medical Business School, Senior Consultant Hobéon.

 • Prof. dr. Zweli Ndevu, Directeur en Lector Stellenbosch University School of Public Leadership

 

Gastdocenten

 • Arnold Stokking, Directeur Brightsite, voormalig managing director TNO
 • Jacqueline van den Ende, CEO en co-founder Investeringsplatform Carbon Equity
 • Thami Schweichler, Directeur Makers Units

Praktijkdocenten
Dr. Franck Asselman, Drs. Annette Fijn van Draat CPC, Drs. Vincent Eversdijk AA, Brett Hamilton MSc. MBA, Drs. Robert Leeftink RC, Drs. Peter-Willem van Lindenberg CMA MBA, Dr. Tjerk Budding.

Na het afronden van de MBA Leadership in Sustainability ontvang je het NVAO erkende Master of Business Administration diploma en mag je de titel MBA voeren. 

De opleiding brengt je naar twee eindopdrachten die je direct in je professionele omgeving kan toepassen op het gebied van leiderschap, duurzaamheid en bedrijfskunde. 


Na je diploma-uitreiking wordt je onderdeel van het alumni netwerk van Academica. Dit geeft exclusief toegang tot vele evenementen. 

 

 

Wat is de tijdsbesteding?
De volledige opleiding duurt 1,5 jaar. Het programma bestaat uit 7 modules. Het programma is deeltijd en is zo opgezet dat deze goed te combineren is met werk en privé.

 

Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van onze deelnemers een constructieve houding en eigenaarschap. De lat ligt hoog. Ons onderwijs is een prettige manier van leren, maar vraagt veel van deelnemers: doorzettingsvermogen, onderzoek, inzicht en reflectie. Alle kwaliteiten die van een gewone leider een excellente leider maken.

Hoe gaat Academica om met COVID?
Academica University of Applied Sciences volgt de richtlijnen die door het RIVM voor Hogescholen zijn gesteld. De meest recente informatie tref je op de website van RIVM.

Alle lessen blijven op locatie plaatsvinden. Dit omdat wij de kwaliteit van het onderwijs zo goed mogelijk willen waarborgen. Wij vragen je om - als je thuis moet/wilt blijven in verband met klachten - in overleg met een medestudent te regelen dat je de les online kunt volgen. Via onze online leeromgeving MyAcademica kun je je medestudenten vinden.

Academica stelt zelftests beschikbaar. Deze zijn gratis verkrijgbaar bij het Student Service Center.

Startmomenten

Nader te bepalen

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG. Wij zijn zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. 

 

InCompany
Data & locatie voor InCompany studiedagen worden over in overleg ingepland. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Bereikbaarheid Academica
Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 

Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

 

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 richting Zuid. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 richting Noord. Uitstappen bij metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit.

 

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord. Metro 52 brengt je vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op enkele minuten lopen van metrostation Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

 

 • Minimaal afgeronde hbo opleiding
 • Ten minste 3 jaar werkervaring in een leidinggevende functie
 • Geschikte leerwerkplek

 

Als je aan de opleidingseisen voldoet, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Aan de hand hiervan wordt je toegelaten. 

In dit gesprek wordt je aanmelding, ambities en visie op leiderschap en duurzaamheid besproken. 

 

Programmaprijs € 29.500
Literatuur € 750
Arrangementskosten € 800
Reis- en verblijfkosten buitenlandreizen *€ 1.200 - € 1.500

*indicatie, de student is verantwoordelijk voor eigen arrangement 

 

Deze MBA is ook modulair te volgen. Wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten van de modules? Neem contact op.

 

Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO. Dit betekent dat je na inschrijving in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Voor vragen over kosten en financiering, neem contact op met het opleidingsteam. Zij helpen je graag met je aanvraag. 

Meld je eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om je inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kun je in 3 stappen je inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul je contactgegevens in. Zo weten we wie je bent en hoe we je kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van jouw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig je inschrijving.

Na afronding van je inschrijving ontvang je binnen enkele minuten je studieovereenkomst op het door jou opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met je op om je te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Controller in het Onderwijs

Ontwikkel jezelf van specialist tot strategisch adviseur.

Certificaat

Controller in de Publieke Sector

Van specialist tot strategisch adviseur in publiek & non profit.

Certificaat

Controller in Zorg en Welzijn

Voor ambitieuze financieel managers in de zorg.

Certificaat

Concern controller

Ontwikkel jezelf van specialist tot partner in leiderschap.

Certificaat

Eerder bekeken opleidingen

Contact

Ben je aan het oriënteren op een opleiding, studeer je al bij Academica of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar jouw mail binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

contact-afbeelding-gebouw

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam