Skip to content

High Performing Schools

In 2 jaar tijd van een reguliere school naar een High Performing School!
 • Wetenschappelijk onderbouwd veranderprogramma
 • Waardevol onderwijs voor álle leerlingen
 • Excellent schoolleiderschap
Inschrijven
Alle opleidingen geheel evidence-informed NVAO erkende opleider Beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers

Download de brochure voor meer informatie over het programma, onderwerpen, docenten, deelnemersprofiel, toelatingseisen en praktische informatie.

 

Waardevol onderwijs voor álle leerlingen
Inzichten uit de cognitieve psychologie laten zien dat intelligentie niet alleen erfelijk is, maar veel te maken heeft met de hoeveelheid intellectuele bagage die een kind vanuit huis meekrijgt. Het onderwijs zou dit moeten ondervangen en alle leerlingen goed onderwijs moeten bieden, ook leerlingen met een lagere sociaaleconomische status.

Daarnaast is er nog veel winst te halen in het innoverend en verbeterend vermogen van scholen. Er wordt nog weinig samengewerkt door onderwijsprofessionals en veel veranderingen en verbeteringen worden nog van boven opgelegd, in plaats van dat ze vanuit het onderwijzend personeel zelf komen. Vanuit deze overtuiging heeft Academica het programma ‘High Performing Schools’ (HPS) ontwikkeld: een intensief tweejarig veranderprogramma waarin scholen worden begeleid om goed en waardevol onderwijs te geven aan álle leerlingen.

Evidence-informed
Door onderzoek naar de best presterende scholen wereldwijd, aangevuld met wetenschappelijk onderzoek vanuit o.a. de cognitieve psychologie, sociologie en pedagogiek, weten we wat ervoor nodig is om een goed presterende school te worden; een school waar álle leerlingen tot buitengewone prestaties worden uitgedaagd.

De kenmerken van een High Performing School

 • Een heldere en gedeelde visie.
 • Hoge normen en verwachtingen voor álle leerlingen.
 • Effectief Schoolleiderschap.
 • Hoog niveau van samenwerking en communicatie.
 • Curriculum, instructies en toetsen uitgelijnd met kerndoelen.
 • Frequente controle op kwaliteit van het leren en lesgeven.
 • Gerichte professionele ontwikkeling d.m.v. professionele leergemeenschappen.
 • Ondersteunende leeromgeving.
 • Hoge mate van ouder- en maatschappelijke betrokkenheid.
 • Een academische cultuur die mensen inspireert en motiveert tot voortdurende reflectie.

Het High Performing Schools-programma is een wetenschappelijk onderbouwd veranderprogramma voor schoolleiders en docenten in het primair en voortgezet onderwijs. Voor onderwijsprofessionals die grote onderwijsverbeteringen willen doorvoeren in de ontwikkeling van hun scholen die onderdeel willen zijn van een school waarin álle leerlingen leren en het vakmanschap van de leerkracht centraal staat.

Elke deelnemende school in het primair en voortgezet onderwijsstelt een zogenaamd ‘change-team’ samen met daarin een schoolleider, teamleider(s), IB’er(s) en/of ambitieuze docenten. Dit team participeert actief in het proces en is daarmee een rolmodel voor anderen.

Een school waar álle leerlingen leren. Een High Performing School is een school waar goed en waardevol onderwijs wordt gegeven aan alle leerlingen. Het High Performing Schools-traject (HPS) is een begeleid, wetenschappelijk onderbouwd professionaliseringstraject.

Wilt u?

 • Goed en waardevol onderwijs voor álle leerlingen?
 • Uitstekende leerkrachten en excellente schoolleiders?
 • Een cultuur van continue verbetering en vernieuwing?
 • Een breed leerrendement?
 • Dan is dit verandertraject echt iets voor u!

 

Waarom?
Het HPS-programma is een wetenschappelijk onderbouwd veranderprogramma voor schoolleiders die een school willen creëren waarin álle leerlingen leren en het vakmanschap van de leerkracht centraal staat. Het programma bestaat uit 20 bijeenkomsten, verdeeld over 2 jaar, waarin de schoolleider en het deelnemend team de nodige kennis, begeleiding en strategieën krijgt aangeboden, zodat het veranderprogramma succesvol kan worden voltooid.

Reeds 600 scholen hebben het HPS-programma gevolgd. Het netwerk ambieert om tweemaal per jaar samen te komen om ervaringen uit te wisselen en verder te professionaliseren.

 

De structuur van het HPS traject
Het traject heeft als doelstelling uzelf en uw school tot een High Performing School te ontwikkelen. De focus ligt op het ontwikkelen van breed en hoog leerrendement, uitstekende docenten en excellente schoolleiders binnen een professionele schoolcultuur en leergemeenschap. U blijft zich ook na afloop verder ontwikkelen door het bijwonen van onze AtSchool-netwerkbijeenkomsten.

Het programma bestaat uit 20 bijeenkomsten verdeeld over 2 schooljaren, waarin de schoolleider en het change team de nodige kennis, begeleiding en strategieën krijgen om het veranderprogramma succesvol af te ronden. De bijeenkomsten zijn van 9-16 uur en vinden gemiddeld één keer per maand plaats. Tijdens de bijeenkomsten staan steeds één of meerdere pijlers uit het werk van André de Waal centraal. Doormiddel van interactieve sessies wordt u meegenomen in de meest recente inzichten rond deze thema’s. Daarnaast maakt u steeds de vertaalslag naar uw eigen organisatie.

Komt deze opleiding in aanmerking voor subsidie?
Kijk onder "Studiekosten" om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Is deze opleiding ook als InCompany traject beschikbaar?
Ja, Academica doet al haar opleidingen ook InCompany. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Data
Het eerstvolgende startmoment voor High Performing Schools is in september 2022. De volgende lichting start in februari 2023.

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaatsen op onze locatie in Amsterdam, nabij het Rijksmuseum. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Bereikbaarheid Academica
Het adres van Academica is Weteringschans 28, 1017 SG in Amsterdam. Vanaf Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid zijn we het snelst bereikbaar met metro 52. Na het uitstappen bij metrostation Vijzelgracht is het nog enkele minuten lopen naar Academica.

Openbaar vervoer
Plan je reis naar Academica via 9292 of NS.

 • Vanaf Amsterdam Centraal: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit), tram 24 (tramhalte Vijzelgracht).
 • Vanaf Amsterdam Zuid: metro 52 (metrostation Vijzelgracht, uitgang Weteringcircuit).

 

Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Auto
Plan je reis naar Academica via Google Maps. In de omgeving zijn er bewaakte parkeergarages. Voordelig parkeren is mogelijk op P+R locaties, waarna de reis kan worden voortgezet met het openbaar vervoer. Wij adviseren de P&R RAI of P&R Noord.  Metro 52 brengt u vanaf beide P&Rs naar de halte Vijzelgracht. Academica ligt op 2 minuten lopen van station Vijzelgracht.

Kijk voor meer informatie over kosten en mogelijkheden op de website van de RAI.

Dit traject betreft maatwerk. Neem contact op voor een advies en offerte op maat voor uw school of stichting.

 

Meld u eenvoudig en veilig aan in enkele minuten. Om uw inschrijving succesvol te laten verlopen hebben we een aantal gegevens nodig. Na het klikken op onderstaande inschrijfknop kunt u in 3 stappen uw inschrijving voltooien.

Stap 1: Vul uw contactgegevens in. Zo weten we wie u bent en hoe we u kunnen bereiken.
Stap 2: Vul de gegevens in die we nodig hebben voor het opstellen van een studieovereenkomst en het maken van uw diploma of certificaat.
Stap 3: Controleer de gegevens en bevestig uw inschrijving.

Na afronding van uw inschrijving ontvant u binnen enkele minuten uw studieovereenkomst op het door u opgegeven e-mailadres. Bewaar deze goed.

We nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op om u te verwelkomen bij Academica en uit te leggen wat u kan verwachten. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Dit programma is ook als incompanytraject beschikbaar. Zo is het mogelijk meerdere mensen van de school of stichting tegenlijk en op eigen locatie op te leiden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of een vrijblijvende offerte.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Gerelateerde opleidingen

Michaela Concept Schools

De weg naar steengoed onderwijs en een glasheldere gedragscultuur.

Contact

Bent u aan het oriënteren op een opleiding, studeert u al bij Academica of heeft u een andere vraag? Wij helpen u graag verder.

Stuur een mail
We streven ernaar u binnen 48 uur te beantwoorden

info@academica-group.com

Bel ons
Op werkdagen tussen 08:30 en 17:30
020-5217400

Academica_Weteringschans

Bezoek ons

Weteringschans 28
1017 SG Amsterdam